Kako je AKP objasnila ulazak Exfisa u bivšu NIS-ovu pumpu u Severnoj Mitrovici? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Kompanija za prodaju naftnih derivata Exfis, predala je Kosovskoj agenciji za privatizaciju zahtev za „kupovinu nekoliko prodajnih mesta sa direktnim zakupom“, ali je to Еxfis „pogrešno shvatio“ da uđe na pumpu u Severnoj Mitrovici. Ovo tvrdi sama Agencija nakon što su mediji detaljno propratili prvo promenu logoa na nekadašnjoj NIS-ovoj pumpi, potom prekrivanje logoa ove kompanije belom folijom, a zatim i uklanjanje brenda. Istovremeno, u konkursu koji je raspisala sama AKP, navodi se da će se ponude za nedavno zatvorene benzinske pumpe na Severu Kosova prikupljati tek 9. avgusta, od 10 do 12 časova, da bi se i otvorile 15 minuta kasnije.

Pre dve nedelje, Tržišna inspekcija Kosova zatvorila je tri pumpe – NIS-ovu pumpu u Severnoj Mitrovici i dve u Zubinom Potoku. Još dve pumpe – u Zvečanu i Leposaviću, od kojih je jedna takođe NIS-ova, „privremeno je zatvoreno u međuvremenu, a za ukupno 15 je provereno poslovanje“.

Pumpe su zatvorene jer su poslovale bez dozvole, a da su privremeno zatvorene potonje dve, potvrdilo je Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine.

AKP. Zakupci u objektima pod upravom AKP poslovali bez dozvole

Premda se radilo o „privremenom zatvaranju“ za dve pumpe, kosovska Agencija za privatizaciju je u petak raspisala konkurs za zakup svih pet.

Objasnila je da su ovi objekti zapravo već bili pod njihovom upravom, te da su bili izdati u zakup, a da su tek „poslednjih dana“ – „dobili informaciju da zakupci benzinskih pumpi pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok posluju bez dozvole“.

Međutim, nisu objasnili kako su sklopljeni ugovori o zakupu sa firmama koje nemaju dozvolu, kao i koliko dugo su poslovali bez dozvole.

Takođe, s obzirom na to da su ove pumpe na Severu radile već godinama, AKP u svom saopštenju nije razjasnila kako je moguće da tek „poslednjih dana dobije informaciju“ o tome da „zakupci benzinskih pumpi pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok posluju bez dozvole“.

AKP je potvrdio i da prve tri benzinske pumpe nisu opremljene licencom Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine i dve od njih nisu ni oporezovane i konstatovali su da je ovim prekršen ugovor o zakupu sa Agencijom i Zakon o trgovini naftnim proizvodima i obnovljivim gorivima.

Istovremeno je Agencija zbog toga raskinula ugovore o zakupu.

AKP punudila u zakup pet pumpi, ponude se prikupljaju tek 9. avgusta

U petak, 26. jula, Kosovska agencija za privatizaciju ponudila je u zakup pet benzinskih pumpi koje se nalaze u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Prema uslovima konkursa, predaja ponuda vršiće se 9. avgusta, od 10 do 12 časova. Koverte sa ponudama će se otvarati 15 minuta po isteku roka za njihovo predavanje, tačnije u 12:15 istog dana.

Umesto NIS-a – Exfis?

Međutim, glavna vest odigravala se na licu mesta, barem u Severnoj Mitrovici.

U danu kada je kosovska Agencija za privatizaciju raspisala konkurs za zakup 5 benzinskih pumpi na Severu Kosova, na pumpi u severnom delu Mitrovice već je postavljen naziv firme koja se bavi naftnim derivatima – Exfis.

Tabla je nedugo zatim sakrivena i belom folijom, da bi, najverovatnije dan kasnije, nestale sve oznake Exfisa.

Radi se o firmi iz Prištine, koja je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću i širom Kosova ima lanac benzinskih pumpi.

Kako su pisali pojedini mediji na albanskom u više navrata, navodno je Exfis „finansijer“ Samoopredeljenja.

Agencija za privatizaciju: Došlo do zabune

Kako je čitav slučaj na terenu medijski propraćen i dokumentovan, danas se saopštenjem oglasila ova Agencija, iako na naš upit od prošle nedelje nije odgovorila neposredno.

U današnjem saopštenju su u prvom delu ponovili informacije iz ranijeg perioda, od toga kako je „dobila informaciju“ da zakupci, inače ove Agencije „rade bez dozvole“, i „bez oporezivanja“, preko inspekcije prvo tri pumpe 16. jula, a potom još dve 22. jula, raskida ugovora sa svih pet, do raspisivanja konkursa za novi zakup.

Tek su u drugom delu, ponudili ono što vide kao objašnjenje kako se Exfis obreo na pumpi za koju će ponude prikupiti tek 9. avgusta od 10 do 12 časova.

„AKP je dobio zvaničan zahtev od Exfisa za kupovinu nekoliko prodajnih mesta sa direktnim zakupom i slučaj podnošenja zahteva je pogrešno shvaćen da se pri istom može nastaviti sa zaposedanjem prodajnog mesta“, navela je Agencija za privatizaciju u svom najnovijem saopštenju.

Potom navode:

„Nakon što je AKP dobila informaciju da je došlo do provale na ovo prodajno mesto, ona je odmah razjasnila nesporazum sa Exfisom koji je uklonio sve brendove s obzirom na to ovih pet prodajnih mesta još nije izdato u zakup, stoga su upražnjena“.

U zaključku uveravaju da nijedna od pet pumpi ponuđenih u zakup nije izdata, a podsetili su i na svoj konkurs objavljen u petak.

Šta je ostalo nejasno?

Redakcija KoSSev-a je ponovo pisala Agenciji za privatizaciju upravo u vezi sa konkursom koji je raspisala, uz sledeća pitanja:

– Kako je došlo do toga da Exfis preda AKP-u zahtev za zakup, pre nego da AKP raspiše konkurs?
– Kako je AKP mogao da primi zahtev Exfis-a, kada je u samoj konkursnoj dokumentaciji naveo da se ponude primaju 9. avgusta od 10-12h?
– Kako je došlo do toga da ozbiljna kompanija samoinicijativno podnosi zahtev pre raspisivanja konkursa?
– Kako je moguće da ozbiljna kompanija istovremeno sa podnošenjem zahteva uđe u prostorije?

Do objavljivanja ove vesti, Kossev nije dobio odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari