Kako je stvoren prvi srpski konjak od šljivovice?

Preduzetničke priče

Ostavite komentar


  1. Gospodo! Dokle brkanja, izvinite i lupetanja. Ti ljudi su koliko sam procitaao vrlo ozbiljni proizvodjaci rakije, Ali …. Konjak se pravi SAMO od distilacije GROZDJA !!! Prodavao sam ga kod mene u pariskoj vinariji, sluzio u mojoj Francuskoj kafani, degusturao po sajmovima gde smo davali medalje, provodio vreme u njihovim podrumima itd. I dan danas imam nekoliko boca da se klekne pred njima, ali dajte ljudi.. Francuzi ce da pobesne kada budu culi sta Srbi zovu konjak, sa pravom. Budimo ponosni na Sljivovicu, radimo je dobro, zaboravljajmo je u hrastovim buradima i ne dodajmo toliko karamele kao sto imaju svi obicaj.

    1. Čudi me da ste toliki poznavalac a neznate da se konjak ne dobija destilacijom grožđa već destilacijom vina. Ovde je urađeno isto to samo sa šljivom.

  2. Da nije Zarića, niko u Srbiji ne bi znao šta je destilerija. Tako oni kažu. Tu sam prestao da čitam..

  3. konjak je destilat vina. baza je grozdje

    Konjak je u proslosti nastajao kao potreba trgovaca vinom da pri polasku naprave ekstrakt vina (oslobode vodu iz vina) i pri dolasku dodaju vodu(naprave vino). Na taj nacin stedeo se napor i pare pri transportu vina jer je vodu lako nabaviti pri dolasku. Transportovao se samo koncentrat vina. Kasnije je doslo do usavrsavanja i menjanja – ali ovako je valjda sve to krenulo u pocetku
    Konjak je zasticeno ime francuskih vinskih konjaka, svaka kopija se naziva brendi. Najkvalitetniji brendi (kopija) jeste Skenderbeg iz Albanije. Skenderbeg je veoma kvalitetan i prilicno razumne cene, ima ga u Srbiji na svakom iole vecem cosku. Najpopularnji brendi (kopija konjaka) na ovim prostorima jeste VINJAK koji je bio pokusaj nasih strucnih lica da naprave jugoslovensku verziju konjaka. Da li ce baza za brendi biti grozdje, vino ili vinska komina (ostatak pri cedjenju) je vec drugo pitanje

    NA KOJI NACIN SE VINSKI DESTILAT MOZE PRAVITI OD SLJIVE? JA BIH VRLO RADO PRAVIO KOKAIN OD HEROINA ALI TO U PRINCIPU NIJE NORMALNO JER JE NEMOGUCE

    1. Zasto mislite da se vino ne moze praviti od sljive? Vino se moze praviti od skoro bilo koje vrste voca.
      Sljivin sok (kako ga iscediti je prica za sebe) ostavi se da prevri, bas kao i vino. Dobije se sljivino vino.
      Razlika je naravno da je ovo hladan postupak, za razliku od uobicajenog pecenja sljive za dobijanje sljivovice i sljivove prepecenice…
      E, sad. Ako su ovi ljudi nasli komercijalan nacin dobijanja soka od sljive i na taj nacin sljivovog vina, dalji je postiupak destilovanje ovog pica na uobicajenih 60-70 posto alkohola, zrenje u buradima i razblazivanje destilisanom vodom na uobicajenih 40 posto alkohola da bi se dobile specifikacije ‘konjaka’ (naravno da ovo ne moze da se nazove francuski ‘Konjak’ niti Rubinov ‘vinjak’.)

  4. Da, nešto su izdestilisali -ali ako je taj toboži „konjak“ destilisan posle vrenja šljive onda nije konjak jer je to ime zaštićeno za piće koje dolazi sa jednog područja Francuske gde se dobra vina destilišu u konjak. Ne može da se nazove ni Vinjak jer je to Rubinova marka . Šta je to onda „Šljivnjak“ ili obična šljivovica malo drugačijeg ukusa? A što se „pronalazača“ destilacije tiče, pa za „ozbiljniju“ destilaciju se zna još od godine 1000 posle Hristovog rođenja kada je destilisana sumporn i azotna kiselina a nešto kasnije je dobijan i etanol (etil alkohol) – po meni je ceo vaš članak samo -pričam ti priču!

  5. Konjak je brend, i ima ZASTICENO ime! Bez bzira na raznorazne poglede na svet, on MORA da se pravi od grozdja, po tacno definisanoj proceduri. Umesto da se posvetimo tome da brendiramo nase slavne proizvode, mi muljamo sa tidjima.

  6. Probao sam više vrsta rakija iz ove destilerije. Definitivno jedne od najboljih rakija u ovom delu Evrope. Tako da to što pišete u komentarima je…ha…kiselo groždje…Ljudi su šampioni u ovom poslu. Da li se zove vinjak, konjak ili šta već, nije bitno. Vino se u starom svetu dobijalo i od urmi, svi su čuli a neki i probali vino od kupine. Pre par godina jedna bugarska vinarija je na sajmu vina reklamirala vino od višnje. Zašto mi ne možemo da pravimo vino od šljive i destilat tog vina?

    1. Možeš Ivane-i od krompira, kukuruza, pirinča, oraha i ko zna još od čega- ako ima u plodovima dovoljno šećera koji može da fermentira- pa ćeš da dobiješ etilalkohol određene arome i ukusa. I podesiš procenat etanola na 35-40% u litri. Ostatak je -voda. Ali onda to nije konjak ili veoma dobar srpski Vinjak. To su RAKIJE!

  7. Kraljica jeste jedna od najboljih rakija u SRB, mozda cak i najbolja za tu cenu na trzistu. Ali ne moze ni da se poredi sa nekim ostalima, ala Dekada., Anteria…… Tako da srecno i dalje u poslu, i pre svega pazite na kvalitet. to je jedini nacin, da se opstane na premium trzistu. Steta, da niste i pre poceli da radite kao Skoti, pa bi sad vec na nakim rakijama pisalo since 1850 naprimer. Jer sljivovica je neuporedivo kvalitetniji proizvod, nego pice iz neke zitarice tamo.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.