Vlada Srbije planira da uvođenjem solidarnog poreza na sve plate u javnom sektoru iznad 50.000 dinara uštedi 0,45 procenata bruto domaćeg proizvoda, odnosno oko 140 miliona evra, saznaje Danas od izvora bliskog vrhu Ministarstva finansija. Da bi se to ostvarilo, novi porez će najverovatnije biti uveden po stopi od 12 do 14 odsto, a razmatra se i opcija uvođenja druge, više stope, koja bi se najverovatnije primenjivala na zarade iznad 100.000 dinara. A to je samo deo paketa mera koji se očekuje da Vlada danas obelodani.

Prema rečima našeg izvora, na ovih 140 miliona Vlada planira da doda još 200 miliona evra prihoda, do kojih će doći podizanjem donje stope poreza na dodatu vrednost sa osam na 10 odsto.

– Postoje i neke računice prema kojima bi efekat od uvođenja solidarnog poreza mogao da dostigne i celih 200 miliona evra, što bi u kombinaciji sa PDV-om dalo uštede od 400 miliona, ali to deluje nerealno – kaže naš sagovornik.

Druge egzaktne mere su do pre nekoliko dana još bile pod znakom pitanja, ali je izvesno da će Vlada dobar deo preostale rupe „popuniti“ tvrdnjom da će nulta tolerancija na neplaćanje poreza drastično povećati prihode. U ministarstvima privrede i finansija su tokom protekle nedelje baratali cifrom od oko 150 miliona evra, koliko smatraju da bi se moglo obezbediti boljom kontrolom sive ekonomije i njenim prevođenjem u legalne tokove, s tim što u Poreskoj upravi veruju da mogu da postignu i mnogo bolje rezultate od toga.

Kako saznajemo, MMF, koji je bio uključen u razgovore o novim merama, bio je „vrlo skeptičan“ prema ovakvim procenama, između ostalog i zato što od juna, kada je proklamovana nulta tolerancija, Poreska uprava nije zabeležila primetan skok naplate.

– Problem s tim delom plana je u tome što nultom tolerancijom ne može da se ostvari čudo u kratkom roku, što je nama potrebno – dodaje sagovornik Danasa.

Čak i ako bi se projekcije Ministarstva finansija ostvarile, zbir od 140 miliona od solidarnog poreza, 200 miliona od PDV-a i 150 miliona od sive ekonomije i dalje daje samo 490 miliona evra ušteda. Budući da je vlada kao svoj cilj objavila smanjenje budžetskog deficita za dva do 2,5 procenata BDP-a, što odgovara iznosu od 640 miliona do 800 miliona evra, ministri će morati negde da pronađu još bar 150 miliona evra. Zbog toga će se na udaru naći brojni nepotrebni troškovi u javnim preduzećima, poput reprezentacije, direktorskih automobila i beskorisnih službenih putovanja. O tome je govorio i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kada je naveo da je država na putovanja davala više od 40 miliona evra, „od čega je bar 10 ili 20 miliona bačeno“, a na to se dodaje i 10 miliona evra dnevnica. On je rekao i da su troškovi reprezentacije bili dodatnih 40 miliona evra, a troškovi za upravne odbore 120 miliona evra. Koliko će ovi izdaci biti skresani, ostaje da se vidi. Izvesno je da će veliki deo preostalih ušteda doći i smanjivanjem subvencija gubitaškim firmama, ali i tu je još neizvesno koliki će država napraviti rez. Vučić je inače ocenio i da će smanjivanjem plata u javnom sektoru (gde je po svemu sudeći mislio na solidarni porez) biti ušteđeno čak 200 do 230 miliona evra.

Vlada Srbije je još juče trebalo da objavi plan mera za ekonomsku stabilizaciju, ali je taj događaj juče ujutro naglo otkazan i pomeren za danas, uz objašnjenje da se premijer Ivica Dačić nalazio u Briselu. Zato je za danas u 10 časova zakazana „javna sednica Vlade“, na kojoj će nove mere biti usvojene. To znači da će predstavnici medija moći da prisustvuju usvajanju mera, ali gotovo sigurno neće moći da postavljaju pitanja, a neizvesno je da li će posle sednice biti održana konferencija za novinare.

Loša vest za poslodavce

Vlada je odustala od uvođenja poreskih rasterećenja na rad u ovom trenutku, iako ostaje pri nameri da poreze i doprinose za zaposlene dugoročno smanji za 30 odsto, počinjući prvo sa manjim rasterećenjem, koje će zatim povećavati. Međutim, sprovođenje takve odluke bi u ovom momentu naglo otvorilo novu rupu u budžetu, koju ne bi bilo moguće odmah zapušiti. Ideja Ministarstva privrede je da smanjenjem poreza i doprinosa stimuliše poslodavce koji trenutno rade u sivoj zoni da svoje radnike prijave i počnu da plaćaju poreze i doprinose za njih, pošto će im uz smanjenje dažbina ti troškovi biti znatno manji nego danas. Time bi se znatno povećali poreski prihodi, jer se procenjuje da je jedna trećina srpske ekonomije u sivoj zoni. Međutim, za ovakve efekte je potrebno vreme, a Vlada je pritisnuta potrebom da javne finansije stabilizuje odmah, zbog čega je sprovođenje ove mere odloženo.

Penzioneri na poštedi

Prema rečima našeg sagovornika, Vlada Srbije je odlučna da novi rezovi zaobiđu penzije, ali se zbog toga uvode više stope solidarnog poreza. Naime, Fiskalni savet je u junu predložio da novi porez ima stopu od 10 odsto, ali da obuhvati sve plate iznad 40.000 i sve penzije iznad 25.000 dinara, što je i zahtev MMF-a. Pritom bi od penzija uštede bile 130 miliona evra, a od plata 70 miliona evra. Umesto toga, Vlada je odlučila da zbog teške socijalne situacije penzionere „poštedi“, a da oporezuje samo plate iznad 50.000 dinara. Budući da je prosečna plata u javnom sektoru oko 47.000 dinara, to znači da će se na udaru novog poreza naći nešto manje od polovine zaposlenih u državnim firmama i institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari