Kako prepoznati lažnu novčanicu evra? 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U zemljama koje su uvele evro, broj lažnih novčanica na tržištu se udvostručio.

Najčešće se falsifikuju oni od 50 evra. Očekuje se i povećanje broja falsifikovanih kovanica. Policija upozorava građane da finansijske transakcije obavljaju preko finansijskih institucija, jer je to jedini siguran način.

U suprotnom, možete biti kažnjeni čak i ako primite lažni novac, piše IndexHR pozivajći se na HRT.

Policija poziva na oprez, jer je kažnjivo i primanje lažnog novca u dobroj veri. Najvažnije je zaštititi sam papir koji je napravljen od pamuka. Zaštitna svojstva kune i eura su slična i imaju nekoliko nivoa.

Originalni račun mora da šušti i da ima oznake koje možemo videti bez lupe, infracrvenog svetla i UVE lampe.

Među njima su vodeni žig i sigurnosna nit. U papir je ugrađen zaštitni konac. Kada se pogleda prema izvoru svetlosti vidi se cela nit, a ako se pogleda površina, nit se prekida, objasnio je Željko Brkić iz hrvatskog MUP-a.

Kako ih prepoznati?

„Treba da ih osetimo, osetimo da li šušte, da li liče na klasičan papir, tako da nam je to odmah neka vrsta upozorenja. Treba da ih pogledamo prema izvoru svetlosti, da li možemo da vidimo providni registar. , hologram, zaštitni konac i vodeni žig. Nakon toga treba da se okrenemo da vidimo ostale elemente: da li ima prelivih boja, prelivog konca. Tako će naši građani biti sigurni da nisu dobili falsifikat“, rekao je Tihomir. Mavriček, izvršni direktor Sektora gotovine HNB-a.

Najčešće se falsifikuju novčanice od 50 evra. Lažni novac najviše se podmeće u kafićima, disko klubovima, na pijaci. Stoga, takva mesta za kupovinu nove valute treba izbegavati. Za razliku od novčanica, gde imamo isti avers i revers za sve zemlje, kod kovanog novca imamo nacionalne strane, a svaka država ima motive na nacionalnoj strani. Tamo imamo užasno mnogo novčića na reversu koje će biti teško prepoznati. Zato treba obratiti pažnju na kovanice, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari