Kako sagovornici Danasa komentarišu to što zaposlenima u "Krušiku" nije dozvoljen izlaz na glavnu kapiju kako se ne bi sreli sa predstavnicima sindikata? 1Foto: Kolubarske.rs

Sa moralne tačke gledišta svakako da nije prihvatljivo što je obezbeđenje “Krušika” sprečilo radnike da izađu na glavnu kapiju u trenutku dok se ispred nje odvijala sindikalna aktivnost. Ako je ta aktivnost bila legalna, odnosno uredno prijavljena ne postoji razlog da zaposleni ne izađu iz preduzeća kroz tu kapiju – kaže za Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

Prema njegovim rečima, ako već radnici inače tuda izlaze iz fabrike nema razloga da bude načinjen presedan samo zato što su sindikalci ispred njenog glavnog ulaza.

– Sa druge strane, poslodavac zakonski ima pravo da donese takvu odluku svakako ali sa moralne strane se može s pravom konstatovati da konkretna odluka nije bila ispravna – navodi Cvetanović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović navodi za Danas da se pre nekoliko godina ista takva situacija se desila i sindikatu koji prevodi kada su organizovali konferenciju za novinare ispred glavne kapije “Krušika”.

– Dakle, nije mi nepoznato takvo ponašanje nadležnih u toj fabrici. Ne znam koji je bio motiv da se radnicima zabrani izlazak na glavnu kapiju. Postoji mogućnost da su se nadležni u fabrici plašili da će prilikom susreta doći do nekog sukoba među radnicima jer je velika tenzija zbog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata. Dakle, možda je cilj bio da se spreče eventualni konflikti. Ako je pak razlog bio taj da se onemogući susret sindikalaca i radnika onda je doneta odluka potpuno pogrešna – ističe Veselinović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković navodi Generalno gfedano i poslodavci i sindikalci kada je reč o zastupanju sopstvenih interesa imaju pravo da deluju onako kako žele i smatraju da je dobro po njih sve dok je to što se primenjuje u skladu sa poštovanjem ljudskih prava i ne ugrožava bilo čiju bezbednost.

– Poslodavac je taj koji ima pravo da odredi kako će, to jest kroz koji izlaz, zaposleni napustiti prostor u kome je smešteno preduzeće. Poslodavac, odnosno služba zadužena za bezbednost zaposlene može da uputi da firmu napuste na sporedni ulaz kako se, pri,era radi, ne bi ometao skup koji se odvija ispred glavne kapije – kaže Atanacković.

Podsećaanja radi, u petak su povodom, kako su istakli, grubog kršenja prava zaposlenih na sindikalno organizovanje u Holding korporaciji “Krušik” u Valjevu predstavnici sindikata “Nezavisnost” održali su konferenciju za novinare ispred glavnog ulaza u tu fabriku u državnom vlasništvu.

Povod je bio taj što se, kako sindikalci tvrde, u HK “Krušik” krše prava zaposlenih na organizovanje pod paravanom preispitivanja reprezentativnosti sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari