Kako su mladi naučnici ostali bez jeftinih stanova 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Iako je u prvoj verziji, nedavno obnovljena ideja o izgradnji jeftinih stanova, od 380 do 550 evra po kvadratu, predviđala da će te jedinice moći pod povoljnim uslovima da kupe pripadnici bezbednosnih snaga i mladi naučnici, ovi poslednji se u najnovijim izjavama predsednika Aleksandra Vučića više ne pominju.

Na njihovo mesto, u drugoj fazi projekta, verovatno će, kaže, doći mladi bračni parovi. To je razumljivo jer je to brojnija populacija, što pred najavljene izbore nije zanemarljivo.

Prema onome što je do sada poznato, prva faza trebalo bi da počne na proleće naredne godine. To je sasvim slučajna koincidencija sa izborima u Beogradu, a možda i parlamentarnim. U prvoj fazi pravo da kupe te stanove imaće pripadnici Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije i Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija, a za sada je predviđeno da će se graditi na šest lokacija – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Vranju. Vučić je najavio i da će stan od oko 60 kvadrata moći da se kupi u proseku za 30.000 evra, na kredit uz kamatu od 2,9 odsto, sa rokom otplate do 30 godina i mesečnom ratom od 126 evra, dok će poslednjih pet godina iznositi 25 evra. Podrazumeva se da u svim gradovima koji su se prijavili za ovaj projekat, neće biti ista cena kvadrata, pa će zbog skuplje infrastrukture najviše morati da izdvajaju u Beogradu, oko 550 evra dok bi u unutrašnjosti cene bile znatno niže. Kako je najavljeno, lokacije u precizniji uslovi biće objavljeni sredinom januara.

Za talente nema para

Prema nesređenim podacima, gotovo trećina najuspešnijih diplomaca po okončanju studija odlazi iz Srbije. Za rešavanje tog problema, potrebno je malo više od jeftinih stanova, jer da bi naučnici ostali u zemlji, potrebno je da država izdvaja više novca za nauku, da im obezbedi uslove za rad i istraživanja, finansiranje projekata i laboratorija. Naši talenti će, tako, još neko vreme odlaziti u razvijene sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari