Kako su počeli protesti, šta poljoprivrednici traže, a šta nudi država 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Skok cena goriva, veštačkog đubriva, herbicida i drugih inputa za poljoprivrednu proizvodnju poslednjih godinu dana meri se desetinama i stotinama procenata čineći finansijsku situaciju poljoprivrednika sve težom.

Nepovoljna situacija kulminirala je zabranom izvoza žitarica i ulja u trenutku kada su na svetskom tržištu dostigle rekordne cene, tako ograničavajući zaradu poljoprivrednika.

Pre pet dana, 9. avgusta, poljoprivrednici iz Srema krenuli su u protestnu vožnju od Stare Pazove do Batajnice.

Njihove kolege iz Stiga zatvorile su most na Velikoj Moravi i magistralni pravac koji spaja Požarevac sa autoputem E-75.

U Novom Sadu ispred Banovine stiglo je prvih desetak traktora, a dugačka kolona je krenula iz Srbobrana i drugih mesta u Vojvodini prema Novom Sadu.

Od tada protesti poljoprivrednika su se intenzivirali, uključili su se i Šumadinci blokirajući Raču kod Kragujevca, Subotičani, Somborci, Šiđani i Vrščani.

Zahtevi nezadovoljnih farmera mogu se svesti na tri najvažnija: žele otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, optužujući vladu da je zabranila izvoz ulja u trenutku kada je cena bila najviša i da sada nadokandi razliku u ceni ako uljare ne žele toliko da plate sirovinu.

Drugi zahtev odnosi se na ukidanje akcize za gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a treći je ukidanje zabrane izvoza žitarica i ulja.

U četvrtak poljoprivrednici su dobili sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i tokom pregovora protesti su obustavljeni.

Odmah u startu Vlada je pristala na ukidanje zabrane izvoza i već istog dana donela odluku na sednici Vlade.

Međutim, oko druga dva zahteva nisu se dogovorili.

Vlada je ponudila subvenciju od 22 dinara po litri goriva za do 60 litara po hektaru. Što se tiče cene suncokreta, stav Vlade je da ne može da garantuje cenu ni suncokreta ni bilo koje druge kulture, ali da su dogovorili da uljare ponude 535 evra po tone bez PDV-a.

Da bi ponuda države izgledala bolje, ponuđen je još niz ustupaka, poput premije na mleko od 15 dinara po liitru u drugom kvartalu.

Nije ukinuta akciza ali je omogućeno da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Protestanti su dobili obećanje da MUP neće pokretati postupke protiv njih zbog blokade saobraćaja, a

sve su začinili obećanjem da će predstavnici poljoprivrednih udruženja učestvovati u radnim grupama za donošenje mera u poljoprivredi.

Paori su nazvali ovu ponudu “neozbiljnom” i “punom floskula” nastavljajući proteste i u petak i subotu.

U petak se javnosti po ovom pitanju obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručujući da neki zahtevi imaju smisla, ali da “državna kasa nije ćup bez dna”.

Ovu poruku je juče ponovila i premijerka tvrdeći da ne može da garantuje cenu suncokreta.

Danas su poljoprivrednici traktorima ponovo blokirali centar Novog Sada i Kragujevca i najavljuju nastavak protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari