Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je od Vrhovnog kasacionog suda da se izjasni da li je u potpunosti ispoštovan poslovnik o radu tog suda prilikom odlučivanja u slučaju ATP Vojvodine. Naime, iako je presudu Privrednog suda u Novom Sadu potvrdio Apelacioni sud, čime je ona u aprilu ove godine postala izvršna, iz novosadske gradske kase na račun ATP Vojvodine nije „leglo“ 13 miliona evra, kolika je sudski utvrđena šteta, jer je grad zatražio reviziju tog postupka. Kako zahtev za reviziju ne odlaže izvršenje, u proces se uključilo i Republičko javno tužilaštvo, koje je podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti što je omogućilo povlačenje predmeta iz izvršnog postupka.

Zahtev tužilaštva je, naravno, odbijen, ali je zato po do sada u našem pravosuđu neviđenoj brzini, za samo 24 radna dana, Vrhovni kasacioni sud u reviziji oborio osnov za naplatu štete – ugovor između grada i ATP Vojvodine proglašen je, kako to pravnici kažu, ništavim. Međutim, osim brzine kojom je sud odlučio stavljajući iz nekog razloga ovaj slučaj u prioritet, iako na čekanju ima gotovo 2.000 predmeta, sporno je i to što je, prema nepotvrđenim informacijama, sudija izvestilac u tom periodu bio na godišnjem odmoru. Te sumnje izgleda da su stigle i do Agencije, jer je u dopisu upućenom Vrhovnom kasacionom sudu zatražila da je izvesti o postupanju u reviziji spora koji je ATP Vojvodina vodila protiv Novog Sada zbog štete nastale neispunjenjem ugovora.

„Imajući u vidu odredbe poslovnika kojima se reguliše redosled rešavanja predmeta, način na koji se odvija rad Vrhovnog kasacionog suda u većima, iznošenje predmeta od strane sudije izvestioca, eventualno upisivanje usvojenog pravnog shvatanja u evidenciju sudske prakse, molimo da nam u roku od 15 dana dostavite napred navedene i ostale podatke o radu sudskog veća u konkretnom predmetu, datumu zaduživanja, većanja, iznošenja predmeta od strane sudije izvestioca. Takođe, molimo da nas izvestite ukoliko smatrate da je Poslovnik suda, prilikom donošenja gore navedene presude, u svemu pravilno sproveden i primenjen“, stoji u dopisu koji je Agencija uputila Vrhovnom kasacionom sudu još 12. avgusta. Odgovor suda, prema saznanjima Danasa, još nije dostavljen.

Podsetimo, prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, ugovor kojim je precizirano da će ATP Vojvodina izgraditi novu međunarodnu i međugradsku autobusku stanicu, a grad preusmeriti saobraćaj na novu lokaciju, štetan je za Javno gradsko saobraćajno preduzeće, jer bi ono time izgubilo deo prihoda koje sada ostvaruje kroz stanične usluge. Ipak, stara stanica, izgrađena pre pedesetak godina na republičkom zemljištu i to kao privremeni objekat, nema uslova ni za dobijanje upotrebne dozvole niti za proširenje neophodno zbog sve intenzivnijeg autobuskog prometa, tako da je ona trebalo da postane terminal za lokalni i gradski saobraćaj. Grad međutim, svoj deo ugovora nije ispoštovao, pa iako je ATP Vojvodina izgradila objekat iz kredita za koje je njen većinski vlasnik Ilija Dević hipoteku stavio i na ličnu i na imovinu svoje matične firme, nova stanica nije počela da ostvaruje prihod i ubrzo je otišla u stečaj. Zanimljivo je i da je VKS, iako je ocenio da je ugovor ništav, ipak dosudio odštetu za ATP Vojvodinu, ali je iznos koji je u redovnom sudskom postupku utvrdio veštak, smanjio sa 1,3 milijarde na 390 miliona dinara.

Čeka se Strazbur

Zbog presude Vrhovnog kasacionog suda, Dević koji u sporu ima status umešača, podneo je ustavnu žalbu a najavio i da će se obratiti sudu u Strazburu. On ocenjuje da će tu imati i najveće šanse, jer je slučaj ATP Vojvodine na spisku od 24 sporne privatizacije, ali je za razliku od većine drugih, predmet u kome se sumnja da je oštećen investitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari