Novi ministar poljoprivrede morao bi da insistira na racionalnom trošenju agrarnog budžeta, a jedan od načina da se to postigne jeste da se utvrdi tačan sastav obradivog zemljišta, rekao je juče predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić.


„Izrada pedoloških karata za obradivo zemljište na teritoriji čitave Srbije omogućila bi efikasnije korišćenje agrarnog budžeta, odnosno subvencija u poljoprivredi“, rekao je Senić.

On je istakao da je „ideja da se nakon izrade pedoloških karata subvencioniše samo proizvodnja onih poljoprivrednih kultura koje najbolje uspevaju na određenom zemljištu“. Senić je objasnio da je utvrđivanje kvaliteta zemljišta od ključnog značaja pre početka izrade strategije poljoprivrede Srbije, kako bi se znalo kakve obradive površine su na raspolaganju poljoprivrednicima.

Prema njegovim rečima, kada država napravi pedološke karte, kroz zakon o podsticajima u poljoprivredi mora se jasno odrediti da li i u kojoj meri će se podsticati proizvodnja za koju je utvrđeno da ne bi davala maksimalne prinose na određenom zemljištu. „Na primer, na zemljištu gde je preporučena voćarska proizvodnja i gde je po sastavu zemljište nepovoljno za ratarstvo, država tu ne bi trebalo da subvencioniše uzgoj recimo žita“, napomenuo je on.

Senić smatra da bi se takvim načinom subvencionisanja efikasnije trošio poljoprivredni budžet, ali i povećao iznos subvencija za određene kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari