Na čelu Radne grupe za izradu zakona o finansiranju Vojvodine biću ja, jer želim da takav zakon donesemo za sve regione u Srbiji, jer i drugi regioni imaju prava na sopstvene prihode iz kojih bi finansirali kapitalne projekte – rekao je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Radna grupa radiće od Nove godine pa narednih šest meseci.


Dinkić je rekao da izjava predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića od četvrtka potvrđuje da nikakav problem između Beograda i Novog Sada nije ni postojao, a da je sve što je on obrazlažući budžet Republike Srbije za 2013. godinu rekao bilo tačno.

– Sad kažu da imaju 12 milijardi dinara više, a sve to je već stajalo u budžetu. To je politika koja meni baš nije mnogo jasna, ali razloga za melodramu u Skupštini nije bilo – rekao je Dinkić .

Sa konferencije za štampu u Vladi Srbije, ministar privrede i finansija je pozvao sve građana i rezidente Srbije čija je imovina u zemlji i inostranstvu, a po njihovoj vlastitoj proceni 1. januara 2013. godine bude vredela više od 35 miliona dinara, da od 15. januara do 31. marta 2013. godine podnesu Poreskoj upravi prijavu o toj imovini.

Po isteku tog roka, rekao je Dinkić, najpre će unakrsna provera imovine i prihoda biti obavljena za građane koji ne prijave ništa, pa ako se utvrdi da između njihovih prihoda i imovine postoji značajna nesrazmera, za razliku će im biti naplaćen porez od 20 odsto.

Na dve godine upravo imenovani direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič rekao je da se u ovom trenutku sigurno neće kontrolisati imovina građana Srbije u inostranstvu. „Energiju ćemo prvo usmeriti na imovinu u Srbiji“, rekao je Simič.

„Nije tačno da Galeniku prodajemo Milanu Paniću“, rekao je Mlađan Dinkić i podsetio da „poznata kanadska kompanija Valleant nema nikakve veze sa Panićem“. Ali, dodao je Dinkić, država više ne može da daje garancije i na teret građana Srbije prebacuje dugove Galenike, koji u ovom trenutku iznose 170 miliona evra. „Galenika ima i velike gubitke i sledeće godine neće moći da se finansira samo iz prodaje lekova, nedostajaće joj 50 miliona evra, pa je Vlada Srbije donela odluku da do Nove godine raspiše međunarodni tender za strateškog partnera te farmaceutske kompanije“, rekao je Dinkić.

Deficit manji od planiranog?

„Srbija je dosad potrošila 80 odsto deficita planiranog rebalansom budžeta za ovu godinu i preostalih 40 milijardi sigurno neće biti potrošeno u decembru, pa očekujemo da deficit bude 6,1 odsto umesto planiranih 6,8 odsto“, rekao je Dinkić i dodao da to „samo pokazuje da su projekcije prihoda i rashoda za 2013. godinu realne“.

Privredne komore se moraju reformisati

„Nemamo nameru da bilo šta menjamo u Zakonu o privrednim komorama“, rekao je Dinkić i dodao da će članstvo u privrednim komorama od Nove godine biti dobrovoljno. Komore se, po njegovim rečima, moraju dokazati na tržištu borbom za privrednike. „Zakon će naterati komore da se reformišu. Ne može cela država da se reformiše, a privredne komore ne“, dodao je ministar finansija i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari