Kako Vučić žrtvuje Er Srbiju zbog izbora 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ukoliko bi Er Srbija smanjila broj letova za Moskvu, kako je to ovih dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, taj čin bi bio suprotstavljen poslovnim interesima nacionalnog avio prevoznika, smatra domaća stručna javnost.

Vučić je, naime, govoreći za televiziju Pink izjavio da će Er Srbija “ponovo imati samo jedan avio let za Moskvu” obrazlažući to pritiscima međunarodne zajednice da se naša zemlja priključi zabrani avio saobraćaja zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini. Prva zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine, Emine Džepar izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što je Srbija među retkim državama u Evropi čiji je vazdušni prostor otvoren za ruske letove.

– Zarađivanje na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji – rekla je zamenica ministra na Tviteru.

Reagujući na to Vučić je izjavio da se “vodi hajka protiv Srbije” ali da “niko neće da dira one u NATO, koji su delom u Evropi, a delom u Aziji, a imaju 30 puta više letova za Moskvu. Kada je to rekao predsednik Vučić je mislio na Tursku a dodao je na taj spisak i “neke zemlje zaliva, koje mole za naftu, a imaju 15 puta više letova nego mi”. Od arapskih kompanija prema Rusiji najviše lete one iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je po svemu sudeći predsednik Vučić mislio na te zemlje kada je dao tu svoju izjavu.

S obzirom da Evropska unija nije preduzela mere kojima bi onemogućila Er Srbiji da leti za Moskvu, da kako sam predsednik Srbije kaže, postoje kompanije iz zemalja koje su u dobrim odnosima sa Briselom a njihove kompanije imaju daleko više letova ka Rusiji od Er Srbije postavlja se pitanje zbog čega Aleksandar Vučić insistira na takvom koraku koji je definitivno protiv interesa naše nacionalne avio kompanije, a samim tim i države.

Vučić se nada poenima kod zapadnih političara

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je Vučićeva izjava pokušaj da se pošalje poruka zapadnim zemljama da on želi da ostane njihov partner i da ima predizbornu namenu.

– U svojoj izbornoj kampanji vlast insistira na tome da su jedno od njenih najvećih dostignuća dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i drugim zapadnim zemljama. Stoga je Vučić u čisto predizborne svrhe i dao izjavu da će Er Srbija kao nacionalna avio kompanija smanjiti broj letova ka Moskvi. On očekuje da će mu to doneti poene kod zapadnih političara i eventualno obezbediti još koji susret sa nekim od zvaničnika iz Evropske unije što bi, kako vlast misli, moglo da izazove simpatije kod jednog dela biračkog tela – navodi naš sagovornik.

On pak dodaje da bi bilo potpuno pogrešno da se Srbija odriče zarade koju ostvaruje povećanim brojem letova za Moskvu zbog toga što kompanije iz Evropske unije ne lete ka Rusiji.

– Er Srbija po tom pitanju treba da gleda svoje interese sve dok ne preti opasnost da će joj takav angažman naškoditi. U ovom trenutku takva opasnost ne postoji. Postoji interesovanje putnika da iz Srbije lete avionom za Moskvu i to im nikako ne treba uskratiti. Ono što pak nikako ne bi trebalo raditi je praviti dogovore sa ruskim avio kompanijama o preuzimanju njihovih otkazanih linija iz Beograda za Moskvu. To bi već moglo da se protumači kao kršenje sankcija nametnutih Rusiji. Tek ako bi letovi ka Moskvi za Er Srbiju zbog reakcije zapadnih zemalja donosili više štete nego koristi od toga bi trebalo odustati – ističe Kovačević.

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović takođe kaže da smanjenje broja letova ka Moskvi nikako ne predstavlja poslovni interes Er Srbije.

– Ne postoji nijedna avio kompanija u Evropi koja bi se dobrovoljno odrekla letova ka Moskvi. Samim tim isto tako razmišlja i Er Srbija. Međutim, nisu kompanije te koje u konkretnom slučaju donose odluku o tome da li će leteti ka Rusiji ili ne već države. Vlasti zemalja Evropske unije su se odlučile na takav čin a ne njihove nacionalne kompanije. Jednostavno otkazivanje tih letova nije u interesu kompanija. Takođe, treba reći da Er Srbija nije jedina avio kompanija koja je odlučila da ne prekine sa letovima ka Rusiji iz prostog razloga što nijedna kompanija iz EU takvu odluku nije ni donela već njihove vlade – zaključuje Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari