Kako zaustaviti „ubijanje“ srpske poljoprivrede

Ostavite komentar


  1. „S druge strane dobro je što se grade novi sistemi za navodnjavanje,..“
    Jeste dobro ako se zaoravaju biljni ostaci i baca stajnjak. Ali, bez toga, voda će sprati i to malo humusa i hranljivih materija (u dublje slojeve, pa je pitanje koliko će, u takvim uslovima, zalivanje pomoći.
    Što se stajnjaka tiče, u savremenim farmama on se praktično ne proizvodi, jer se fekalije i mokraća ne mešaju sa slamom i kukuruzovinom, već se odvode sa podova (da zagađuju vodotolove)…

  2. „Ubijanje“ srpske poljoprivrede mozete zaustaviti samo ako dovedete nemce da rade na vasim poljima. Srbi su lenji, ne vole da rade, a zemlja se ne obradjuje sama.

    1. Sta lupas bre ti? Nemac ce nas da uci kako se obradjuje zemlja? Obezbediti ljudima subvencije i sigurne otkupe po realnim cenama, pa da vidis kako bi se radilo!

    2. Па, довели су Немце, више пута. Није прошло лепо ни за нас ни за њих.
      Срби су лењи да раде за 130 евра месечно на њиви. Не воле да раде када виде да држава тера сељака да удара маркицу крави на уво, да јој издаје пасош, вакцине и још сто чуда и прописа, а онда приме једног или више страних амбасадора и саветника које грађани Србије плаћају као да је у питању цела фарма крава а не један Скот или Блеееер. Или неки опаки Рус.
      Нормално је да пољопривреда пропада када држава штити накупце, прекупце и увознички лоби.
      Једино реално решење би било да се ископирају европски модели тржишне економије и доброг пословања – забрана увоза кривих краставаца, јер ми производимо праве, заштита свог произвођача, а не албанског или македонског, редовне инспекције на њихову, а не нашу штету, адекватне мере којима се субвенционише пољопривреда пореским новцем грађана Србије, а не мотање каблова разних белосвестких фирми које овде имају боље услове него било где у свету. Ето, рецимо пар скромних предлога за почетак.
      Иначе, генерално мислим да се само луди људи баве пољопривредном у Србији. Нису то ни ентузијасти, више су као неки древни мајстори који чувају свој занат колико да не пропадне. Наши сељаци још терају ИМТ тракторе из прошлог миленијума, а држава и разноразни лихвари им дишу за вратом и чекају да отму и оно црно испод ноктију.

    3. A što Nemci na njihova sela naseljavaju migrante kad su toliko vredni?

  3. Treba koristiti solarno navodnjavanje, sunce je još uvek besplatno… I treba raditi na njivi. Danas niko neće da radi, zato i nemaju. Ja radim i imam. Pozdrav

  4. Увек ме изнова одушеве текстови оваквих људи, стручних људи, преданих свом послу. Који су страствено посвећени својој струци. А онда ме ухвати туга. Коме се ти људи обраћају. Политичарима. Самоназваној елити. Драги мој Јовице. Стручност твоја није упитна. Шта твој вапај истине вреди када он пада на здраве уши које нису способне да чују.

    Политичари се баве само пијаћном математиком и од пусте изрећене љубави према Србији, према Грађанима, у њиховим срцима ни мало места не остаде за ПАТРИОТИЗАМ. Не чују те драги Јовице, заузети су пијаћном математиком и бројањем. Самоназвана елита има гадљив став према Српском сељаку, раднику па и према стручњаку који не прича њиховим језиком вучјег чопора. Хобсовог вучјег чопора. Рат свих против свих, без милости.

    Драги Бранко, Браниславе. Немој ме погрешно схватити. Не говорим да не треба да пишеш. Напротив, ПИШИ. Пиши док им не пробијеш зачепљене уши.

    Редакцију листа Данас молим да не забрани овај коментар. Јер ја лист Данас дишем. Јер ја лист Данас духом једем. Јер ја лист данас пијем. Немојте ме оставити без пића, јела и хране.

    С поштовањем

    1. Možda se obraćaju Arapima i Tenisu nemačkom kojima je data najplodnija zemlja u Vojvodini od strane političara?

  5. Tri stvari , ako može:
    Prvo, Na svim prethodnim predizbornim kampanjama svi ..a naročito „glavni“ kandidati bez obzira na „stranačku opredeljenost“… na prvo mesto uvek su stavljali oporavak poljoprivrede. Nakon izbora …ni makac.
    Drugo: Sisteme za navodnjavanje po licenci Valmont …je proizvodila firma Sever iz Subotice još 80-tih godina „prošlog milenijuma“ . Moja malenkost je vodila čitav proram, kojom prilikom smo instalisali preko 30 sistema , kružnih i linearnih.
    Treće: Gotovo cela moja familija je ostala na selu i dugo sam posmatrao (kad sam mogao ..pomogao sam) kako se muče sa cenama i kad treba da seju , a i kad treba da prodaju svoj proizvod.
    I na kraju …sve mi se smučilo , uzeo sam porodicu i došao u Kanadu. Sad još više pomažem rodbini-selu, ali nažalost sve je manje rodbine.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.