Na juče završenom 35. sajmu turizma u Beogradu po prvi put učestvovala je i jedna institucija samoproglašene kosovske države – Turistička organizacija Gračanica, čiji je jedan od osnivača istoimena opština koja funkcioniše u kosovskom sistemu lokalne samouprave. U vladinoj Kancelarijii za KiM kažu da to su nisu uspeli da spreče zato što je Beogradskom sajmu bio „važniji novac“.

Od nadležnih u Beogradskom sajmu juče nismo uspeli da dobijemo komentar o ovom „slučaju“. Sticajem okolnosti štandovi Turističke organizacije Gračanica i Kancelarije za KiM, na kome su izlagale srpske opštine uglavnom sa severa Kosova, nalazili su se u „komšiluku“, jedan preko puta druge.

– Turistička organizacija Gračanica osnovana je pre dva meseca kao nevladina, neprofitabilna organizacija i na 35. sajmu turizma je prvi put samostalno izlagala. Nakon što smo redovno uplatili sve obaveze prema Sajmu – zakup i opremanje prostora, Kancelarija za KiM, zapravo koliko sam upoznat njen direktor Aleksandar Vulin usmeno je zabranio učešće Gračanice na ovoj manifestaciji Bilo je malih problema. Dva dana morali smo da radimo pod prikrivenim nazivom. Tražili su od nas da se prijavimo kao agencija KIMCO, koja je registrovana i posluje i u Republici Srbiji, ali smo na kraju uspeli da izađemo kao pobednici – objašnjava Nebojša Milanović, direktor administracije u opštini Gračanica.

On kaže da je interesovanje posetilaca za štand TO Gračanica bio veliki, ali ističe da ljudi ne znaju da u Gračanici postoje dve – kosovska i srpska opština, kao i da im je teško objasniti šta zapravo radi opštinska vlast, čiji je predstavnik. Milanović naglašava da se „opština Gračanica ne bavi politikom, već je servis građana“, a kao dokaz i da ovo pojavljivanje na Sajmu u Beogradu „takođe nije politika“ navodi da su „dobili blagoslov SPC da predstave verski turizma, našta su jako ponosni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari