Kandić: Srbija u 2024. vodeća evropska destinacija po tempu dolaska stranih gostiju 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

U najnovijem izveštaju Evropske komisije za putovanja o trendovima u drugom kvartalu 2024. godine, Srbija je ostala vodeća evropska destinacija po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

„Sa povećanjem broja stranih turista od 40 odsto, a noćenja za 69 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija je ove godine očuvala prošlogodišnji uspeh kao najbrže oporavljena destinacija u Evropi sa kontinuiranim rastom stranih turista nakon pandemije“, rekao je Кandić za Betu.

Dodao je da se u izveštaju konstatuje da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja je u 2024. godini povećala turistički promet sa Кinom i to za više od 20 odsto u dolascima i više od 60 odsto u noćenjima.

Među razlozima za brz oporavak i konstantan rast stranih turista u Srbiji, Evropska komisija za putovanja navodi visoko učešće turista iz vanevropskih zemalja, kao i povećanje broja direktnih letova u odnosu na period pre pandemije.

„Očekujemo da će ovi pokretači biti ključni za održanje dvocifrene stope rasta dolazaka stranih gostiju do kraja godine“, rekao je Kandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari