Kasni početak korićenja reka u Novom Pazaru 1Foto. grad novi pazar

Da je poštovana najavljena dinamika, od pre pola godine, radovi na korićenju novopazarskih reka Raške, Jošanice i Trnavice, trebalo je da počnu još ore dva meseca.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, nije, medijima, mogao da potvrdi tačno vreme početka realizacije kapitalnog projekta, koji se finansira sredstvima Svetske banke.

Lokalna samouprava i JP „Srbijavode“, pojasnio je Biševac, na vreme su završili svoje obevaze: kompletne tehničke pripreme i izdavanje neophodnih dozvola.

Zapelo je kod organizovanja javne rasprave o projektu i raspisivanja tendera, koje nalažu procedure Svetske banke.

U nadlenosti Republičke direkcije za vode, kojoj je dostavljena kompletna dokumentacija, je raspisivanje tendera i izbor izvođača radov a.

Jedino izvesna, za sada, je javna rasprava o projektu korićenja tri reke, zakazana za 19.maj u ovom gradu.

Radi se o drugoj fazi korićenja tri reke, koje su se, u prethodnih šest meseci dva puta izlivale i izazvale velike poplave, nanele veliku materijalnu štetu, posebno poljoprivrednim imanjima, i odnele dva života.

Planirano je da projekat traje tri godine i da se vodotokovi regulišu u dužini većoj od 7,1 kilometara.

Reke Raška i Jošanica protiču kroz centar grada, a Trnavica se uliva u Jošanicu i na njenom koritu biće najobimniji radovi.

Raška će uzvodno biti ukorićena 2,5 kilometara, reka Jošanica će, nizvodno, dobiti uređeno korito u dužini od jednog kilometra i 3,5 kilometara je dužina regulisanja Trnavice. Sva tri vodotoka biće regulisana kroz naseljena mesta.

Vrednost radova je 7,2 miliona evra, a projekat zajedno realizuju novopazarska lokalna samouprava i preduzeće „Srbijavode“.

Prva faza uređenja rečnih vodotokova, na ovom području, započeta je polovinom prošle decenije i završena je pre čeiti godine.

Tada su uređena korita, u dužini od 2,5 kilometara, dobili Raška, nizvodno, i Deževska i Banjska reka.

Reka Raška je „ukroćena“ u dužini nešto većoj od 1,6 kilometara, Deževska 500 i 300 metara sređeno je korira Banjske reke.

Vrednost te investicije bila je 2 miliona evra i ta sredstva obezbedila je Svetska banka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari