Katarina je osvojila dve nagrade Epla, a njeno rešenje za vežbanje vam oprašta ako imate loš dan 1Foto: Egon Parteli/N1

Na konferenciji Forbes Adria Power Women‘s Summit, koja će biti održana 4. septembra u Beogradu, govoriće i Katarina Lotrič, koja osvaja Eplove nagrade.

Katarina Lotrič iz Kranja je u poslednjoj deceniji sa svojim kolegama napravila dve aplikacije, glas o njima brzo se proneo svetom.

U 2016. godini, startap Toonia, koji je kreirao aplikacije za decu, prerastao je u startap Lake i ponudio digitalnu bojanku za odrasle. Sledeće godine je osvojio Apple Design Awards, koji se smatra Oskarom u industriji.

Trojac iz Lake-a, Lotrič, Luka Orešnik i Jasna Krmelj, 2021. godine prešao je u novi startap Gentler Stories zajedno sa Andrejem Miheličem, sa kojim su i ranije sarađivali. U februaru 2022. lansirao je aplikaciju Gentler Streak, fitnes tracker, koja je osvojila Eplovu nagradu za najbolju aplikaciju za pametni sat u novembru iste godine, a ove godine Apple Design Awards u kategoriji društvenog uticaja.

Sve nagrade su velika potvrda, kaže Lotrič. „Sigurni ste u svoj proizvod, naravno uz umerenu dozu kritike, što vas tera da ga stalno poboljšavate. Međutim, ponosni ste kada vidite da su od dva miliona aplikacija na tržištu izabrali vašu, proizvedenu u Kranju u Sloveniji“, objašnjava, prenosi Forbes Srbija.

Katarina je osvojila dve nagrade Epla, a njeno rešenje za vežbanje vam oprašta ako imate loš dan 2
Foto: Egon Parteli/N1

Tržište za ilustratore

Rođena Kranjčanka je po obrazovanju komunikolog, prvi posao joj je bio u auto-kući AC Lovše, gde je vodila brigu o marketingu. Zatim je otišla u svet startapa i radila sa kompanijama kao što su Codeable, 3FS, Caluma, Povio, Cashila.

„Jedna od razlika u odnosu na moj prvi posao je u tome što sam se ranije obraćala lokalnoj zajednici, ali ovde je vaše tržište ceo svet. Niste geografski, lingvistički ili kulturno ograničeni, ali morate sami pronaći način da dođete do ciljne grupe – naravno, suočeni sa jakom konkurencijom“.

I u slučaju Lake i Gentler Stories, Lotrič je imala značajan uticaj na dizajn samog rešenja. Na primer, jedan od ključnih momenata u Lake-u je bio to što su umesto da prave sopstvene bojanke, odlučili da sarađuju sa već etabliranim ilustratorima.

„Predložila sam ovo jer mi se činilo da ćemo tako dobiti mnogo bolje i raznovrsnije ilustracije, a ujedno i pristup bazi sledbenika ovih ilustratora“, kaže sagovornica. Ovim su napravili svojevrsno tržište za ilustratore, koji takođe primaju deo prihoda.

Komunikacija sa poštovanjem i jasna podela posla

U Gentler Stories, koji je registrovan u februaru 2021. godine, prvi put je preuzela i funkciju direktora. Kako kaže, ona i tri suosnivača odlučili su se na preduzetnički put iz žeđi da imaju kompaniju „u kojoj ćemo raditi po našim principima i vrednostima”.

Na pitanje šta rade drugačije, odgovara da veliki akcenat stavljaju na komunikaciju. „Važno je kako razumemo jedni druge, kako se pojedinac oseća. Nije uvek sjajno, ali mi je važno da kada nije, razgovaramo i da je komunikacija sa poštovanjem. Takođe stavljam veliki naglasak na poverenje i jasnu podelu uloga“.

Početna investicija osnivača bila je 110.000 evra, a kompanija do sada nije tražila spoljno finansiranje. Gentler Stories je prošle godine ostvario milion evra prihoda i 400.000 evra dobiti, obe brojke su mnogo veće nego prethodne godine. Ova godina bi trebalo da premaši prošlogodišnje brojke, kaže Lotrič, koja sada vodi tim od osam ljudi.

Više, brže, jače – da li je to uvek pravi put?

Aplikacija Gentler Streak je takozvana freemium aplikacija. Osnovna verzija je besplatna, ali se napredne funkcije plaćaju. Naša mesečna pretplata košta 7,99 evra, godišnja 54,99 evra, doživotna 199,99 evra, a cene se razlikuju u zavisnosti od zemlje.

Otprilike desetina onih koji preuzmu aplikaciju odlučuje se za plaćenu verziju. Danas takva kompanija ima 54.500 korisnika plaćene verzije, najviše u SAD. Većina njih bira godišnji plan.

Iako biste na prvi pogled pomislili da su konkurencija aplikacije za fitnes, to nije sasvim tačno. Gentler Streak takođe apeluje na ljude koji nisu aktivni sportisti, ali koji shvataju da je kretanje važno za današnje blagostanje i kao investicija za budućnost.

Iako je u ranoj fazi prodora na tržište većina pretplatnika starosti od 25 do 35 godina, sa nešto više muškaraca nego žena, sagovornica smatra da je njihova baza potencijalnih korisnika mnogo šira. „Svrha aplikacije nisu „beach body“ akcije, već održiva fizička aktivnost. Ovim pokrivamo 80 odsto stanovništva“, kaže ona.

Čak i u intervjuima, Lotrič često snažno naglašava važnost odmora i uravnoteženog vežbanja. Odmaranje nije isto što i odustajanje od nečega“, rekla je ona svojevremeno za jedan od stranih medija.

Fokusiranje na zdrav odnos između rekreacije i odmora je suštinski element aplikacije, koji je nastao iz Katarininog i Andrejevog ličnog iskustva. „Andrej se spremao za triatlon, čitao stručnu literaturu, radio sve po pravilima, ali je izgoreo. I sama sam oduvek upravljala stresom kroz sport. Kada sam se pre nekoliko godina povredila i nisam mogla da trčim pola godine, izgorela sam. Pitali smo se da li postoji aplikacija koja bi kontrolisala koliko vežbate, gde su vam granice, koliko još možete da stisnete, kada treba da se odmorite. I počeli smo da dizajniramo aplikaciju koja sve ovo govori“, sumira Lotrič početke.

„Andrej je već 2018. napravio prvu verziju onoga što danas znamo kao Gentler Streak. Zatim smo interno koristili aplikaciju, a 2021. odlučili smo da je stavimo na tržište“.

„Prava količina aktivnosti je važna. Ako preterujete, to može uticati i na vaše mentalno zdravlje. Javljaju se umor, povrede, sagorevanje. Mnogo toga ima u društvu koje žudi za bržim, višim, jačim“.

Više ženske energije

Tehnološka industrija je tradicionalno muška, kaže Lotrič. Ovo se menja poslednjih godina; inače polako, primećuje sagovornica. „Mislim da je industriji bio potreban ženski doprinos i princip liderstva koji žene ne moraju nužno imati“, kaže ona.

Sa tradicionalnim načinom upravljanja, ona ima u vidu stil koji se zasniva na rigidnom ispitivanju tabela, prognoza, brojeva, objašnjenja, a ženski princip, po njenom mišljenju, stavlja ljude u centar.

„Za mene je najvažnije kako se slažemo jedni sa drugima, šta izvlačimo iz čoveka kao tim. Ako ekipa nije zdrava, ne verujem da priča može dugo da traje. Mislim da radno okruženje mora da bude inkluzivno u svim aspektima, da se ljudi usude da se izraze, da imaju psihičku sigurnost. Rekla bih da, nažalost, mnogi lideri sa tradicionalnim principima ne znaju ovu frazu ili ne obraćaju pažnju na nju“.

Čini joj se da uspešnim ženama oni oko njih uspeh češće pripisuju sreći ili slučaju. „Ne znam da li se tako mislilo, ali i sama sam često imala taj osećaj“, kaže ona.

Da biste uživo čuli iskustva Katarine Lotrič, obezbedite svoje mesto na Forbes Adria Power Women‘s Summit 2024 kupovinom karte na tickets.rs.

Paneli će biti organizovani na engleskom i jezicima Adria regiona, a za posetioce je obezbeđen simultani prevod.

Andreja Lončar, novinarka Forbes Slovenija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari