Austrijsko preduzeće koje se bavi izgradnjom liftova i pokretnih stepenica Komisija za zaštitu konkurencije u toj zemlji kaznila je pre dve godine sa 75,4 miliona evra. U Srbiji ovako drakonskih kazni još nije bilo, ali bi kažnjavanje Imleka i Subotičke mlekare sa tri miliona evra (ukoliko se naravno nešto ne desi) moglo da bude najava bolje situacije na tržištu i početak borbe protiv monopola. Međutim, to je još uvek daleko od kazni koje slične agencije u razvijenim evropskim zemljama propisuju. Na primer, Evropska komisija je zbog zloupotrebe položaja pre sedam godina kaznila Majkrosoft sa gotovo pola milijarde funti, dok je američka kompanija Kar Glas morala da plati 1,3 milijarde evra.


U zemljama EU tradicija zaštite konkurencije je duga i do 50 godina, a probleme slične nama imaju i oni koji se borbom protiv monopola u svojim zemljama bave i po 20 godina. Direktor za međunarodnu saradnju Kancelarije za zaštitu konkurenciju u Češkoj Daniel Stankov kaže da u Češkoj najviše problema imaju u sektorima energetike, telekomunikacija, ali i u maloprodaji.

– Najveći problem je sa cenama koje su prilično visoke, na šta Kancelarija ne može da utiče mnogo, ali može da upozori na određene greške – ističe Stankov za Danas, u pauzi skupa povodom obeležavanja Dana konkurencije. Agencije koje se bave ovim nisu jedine, napominje on, koje treba time da se bave jer bi veliku ulogu morali da imaju i sudovi, mediji, organizacije potrošača. Svi oni, koji na bilo koji način, ističe Stankov, mogu da doprinesu ravnopravnijoj tržišnoj utakmici. Iako niko nije zadovoljan kada dobije kaznu, napominje Stankov, u Češkoj, ipak, nemaju situaciju da ih biznismeni i velike kompanije „pritiskaju“ i ometaju njihov rad.

– Generalno nema pritisaka, iako niko nije zadovoljan kada mora da plati kaznu. Uvek na sudu pokušavaju da dokažu da su kažnjeni zbog nečega za šta nisu krivi – kaže Stankov. Problem sa zaštitom konkurencije u Češkoj je, napominje naš sagovornik, pre svega to što se procesi po sudovima razvlače i po pet ili šest godina.

Najveća kazna koju je u poslednje vreme češka Kancelarija izrekla je milijardu kruna kazne za jednu TV produkciju, što je, napominje Stankov, prilično velika svota novca.

Vesna Patrlj iz hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natječaja kaže za Danas da je za zaštitiu konkurencije neophodan dobar zakonodavni okvir ali da ni on sam nije dovoljan.

– Agencija mora biti efikasna, ljudi obučeni, i moraju da se donose odluke je bez njih nema ništa. Ne možemo samo da pričamo kako se nešto dešava u Evropi, a da ništa ne radimo – ističe Vesna Patrlj. Veliki problem u Hrvatskoj bio je, napominje ona, što do prošle godine Agencija nije imala pravo da kažnjava već samo da prosleđuje slučajeve Prekršajnom sudu.

– Imali smo jedan sud koji odlučuje o svemu i tek sada možemo da izričemo kazne. Sudovi su tek sada kada smo im uzeli nadležnost shvatili značaj i počeli izricati veće kazne. Vidite koliko je godina trebalo da bismo došli do toga – kaže naša sagovornica. Patrlj navodi da nisu imali prilike mnogo da kažnjavaju ali da je najveću kaznu dobila prošle godine zračna luka Zagreb, koja je za zloupotrebu položaja i određiivanje različitih cena kažnjena sa 200.000 evra. Ali ni to još nije naplaćeno jer je u toku žalbeni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari