KG: Drastično smanjenje plata revoltiralo zaposlene 1

Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHPM) u Kragujevcu najavio je za sutra u 11 sati protest ispred Skupštine grada, koji će „biti nastavljen protestnom šetnjom do filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, gde će biti i završen“.

– Razlog protesta je najavljena promena koeficijenata za plate medicinskim tehničarima, vozačima i administrativnim radnicima u Zavodu, i to nakon što su Državna revizorska institucija i rukovodstvo ZHMP proizvoljno i zlonamerno protumačili zakon. Obaveza promene koeficijenata se, pritom, nameće samo kragujevačkom Zavodu, dok nijedan od preostala tri zavoda u Srbiji ne podleže toj obavezi, iako se radi o apsolutno istim institucijama u okviru državnog zdravstvenog sistema – navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da u ovom slučaju nije reč samo o promeni koeficijenata, koja će za rezultat imati drastično smanjenje plata za te kategorije zaposlenih, već i o promeni opisa zaduženja ovih kategorija. Posledice promena će osetiti građani, kojima će, tvrde sindikalci, biti uskraćena adekvatna hitna medicinska pomoć. Između ostalog, vozačima će, naime, biti zabranjen kontakt sa pacijentima, jer su do sada bili članovi tima sa ozbiljnom ulogom u zbrinjavanju unesrećenih, a medicinski tehničari neće moći da učestvuju u reanimaciji. Primena novih pravila počinje 1. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari