Kina najavila otvaranje istrage o antidampingu oko uvoza evropske svinjetine 1Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Kina je objavila danas da je pokrenula istragu o antidampingu oko uvoza svinjetine i proizvoda na bazi svinjetine poreklom iz Evropske unije.

Ministarstvo trgovine ovo je saopštilo dodajući da je istraga otvorena na zvaničan zahtev Kineske asocijacije za uzgoj u ime nacionalne industrije svinjskog mesa.

Posle te objave Evropska komisija je saopštila da će pažljivo pratiti proceduru u saradnji sa evropskom industrijom i zemljama članicama.

„Ukoliko bude potrebno intervenisaćemo da osiguramo da istraga sasvim odgovara propisima Svetske trgovinske organizacije“, rekao je portparol Komisije Olof Gil.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je danas da se nada da će biti mogućnosti za postizanje nekog aranžmana.

Španija je najveći izvoznik svinjskih proizvoda u Kinu sa više od 560.000 tona prodatih prošle godine za ukupnu vrednost od 1,2 milijardi evra, prema profesionalnoj organizaciji Interpork.

Objava je data u kontekstu pojačanih trgovinskih tenzija između Kine i EU.

EU je prošle nedelje saopštila da će uvesti dodatne carine na uvoz kineskih električnih vozila od idućeg meseca, posle istrage oko subvencija otvorene u sseptembru 2023. godine.

Vozila proizvedena u kineskim fabrikama do sada su bila oporezovani 10 odsto u EU. Brisel predviđa da doda kompenzacijske carine od 17,4 odsto, za kineskog proiizvođača BYD, 20 odsto za proizvođača Geely i 38,1 odsto za SAIC, na kraju gotovo devet meseci istrage.

Peking je tada odmah osudio „čisto protekcionističko ponašanje Evropljana“. Kina je upozorila da će preduzeti sve mere da čvrsto brani svoja legitimna prava.

Ona je u januaru već otvorila antidamping istragu oko evropskih rakija, uključujući i francuski konjak.

Ta procedura je pokrenuta posle žalbe kineskih profesionalaca u industriji alkohola, a i to su posmatrači smatrali kao meru odmazde zbog evropske istrage o subvencijama za električna vozila proizvedena u Kini, koju u velikoj meri podržava Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari