Kina tužila EU u Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog carina na električna vozila 1Foto: Shutterstock/Summit Art Creations

Kineska vlada saopštila je danas da je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog carina koje je Evropska unija uvela na električne automobile proizvedene u Kini.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je Kina pribegla mehanizmu za rešavanje sporova WTO „kako bi zaštitila razvojna prava i interese industrije električnih vozila i saradnju na globalnoj zelenoj transformaciji“.

EU je uvela privremene carine do 37,6 odsto na električna vozila proizvedena u Kini i svoj potez obrazložila činjenicom da te kompanije imaju nepravednu korist od državnih subvencija.

Kina kaže da je njena državna podrška industriji električnih vozila u skladu sa pravilima WTO.

Dve strane imaju rok do početka novembra da pokušaju da reše nesuglasice, nakon čega privremene carine postaju zvanične.

Kineski izvoz automobila porastao je u julu u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je domaća prodaja opala, izvestilo je danas industrijsko udruženje.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da carine EU krše pravila WTO i podrivaju globalnu saradnju po pitanju klimatskih promena.

Kao odgovor, Kina je pokrenula istrage o izvozu francuskog konjaka i evropskog svinjskog mesa, što bi, kako neki analitičari strahuju, moglo da se razvije u ekonomski štetan trgovinski rat sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari