Kinder povlači 3.000 tona proizvoda zbog straha od salmonele 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Više od 3.000 tona Kinder proizvoda povučeno je s tržišta zbog straha od salmonele, rekao je zvaničnik kompanije za francuske novine Le Parisien u četvrtak. Ovaj potez oštetiće kompaniju za nekoliko desetina miliona evra.

Čelnik Ferrero Francea Nikolas Nejkov rekao je da je zagađenost došla „iz filtera smeštenog u posudi za maslac“, u fabrici u Arlonu u Belgiji. Rekao je da su zarazu mogli uzrokovati ljudi ili sirovi materijal.

Utvrđeno je da čokoladni proizvodi proizvedeni u fabrici u Arlonu, na jugoistoku Belgije, sadrže salmonelu, što je rezultiralo desetinama slučajeva u nekoliko evropskih zemalja.

Belgijske zdravstvene vlasti naredile su početkom aprila italijanskoj grupi Ferrero da obustavi proizvodnju u svojoj fabrici u Belgiji, nakon istrage o desetini slučajeva salmonele povezanih sa Kinder čokoladama.

Ferrero, koji je povukao nekoliko serija Kinder Surprise čokoladnih jaja i drugih proizvoda s polica u Španiji, Britaniji, Irskoj i Sjedinjenim Državama, rekao je da su povučeni i drugi Kinder proizvodi proizvedeni u Arlonu.

Fabrika u Arlonu činila je oko sedam odsto ukupne svetske količine Kinder proizvoda.

Zatvaranje fabrike i zdravstveni problemi bili su udarci za italijanskog diva Ferrera, koji su došli u vreme uskršnjih praznika, kada su Kinder čokolade tražene u supermarketima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari