Kineske kompanije pod zaštitom vojske ilegalno seku prašumu u Kongu 1Foto: Shutterstock/ Roger de la Harpe

Radi eksploatacije mineralnih sirovina i drveta, kineske kompanije ilegalno seku drugu najstariju prašumu na svetu, u Demokratskoj Republici Kongo, prenosi španski list El Pais.

Kineska kompanija Fodeco kao i Buming grupacija registrovana u Hong Kongu seku sve veće površine prašume u Kongu, budući da površine predviđene koncesionim ugovorom ne zadovoljavaju potrebe za profitom kineskih kompanija.

Kompanije sečene trupce transportuju u centre za preradu u Kini gde ih prerađuju u luksuzne proizvode drvne industrije koje potom prodaju na stranim tržištima.

U ovom poslu kompanije imaju podršku vojske Konga, a u prilog im ide i ćutanje Vlade Konga o ovoj ekološkoj katastrofi, navodi se u tekstu.

Kompanije pravdaju seču veće količine stabala lošom transportnom infrastrukturom i, za njih, skupim transportom do najbliže luke.

Uprkos tome kompanije iza sebe ostavljaju stabla koja ne uspevaju da transportuju koja ubzo propadaju i postaju piljevina zbog vlage i određene vrste pečurki koje se hrane piljevinom posle raspada drveta.

Kineske kompanije vlasnici su koncesije stare dve decenije koja im pruža pravo da seku određene trupce u prašumi na teritoriji Konga, međutim kompanije krše ova pravila, dok je i samo dodeljivanje ugovora kompaniji Fodeco pod lupom, budući da ova kompanija nema iskustva u seči stabala.

Na poslednjem samitu Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama dogovoreno je da Evropska Unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i još devet zemalja država pruži finansijsku podršku u vrednosti od 475 miliona evra za očuvanje prašume.

Uslov za uplatu sredstava je da Vlada Konga objavi rezultate revizije koncesija. Finansijski inspektorat Vlade DRK završio je ovaj izveštaj još u maju 2020. dok je dokument objavljen godinu dana kasnije, međutim poslovanje kompanije Fodeco se nije našlo u ovom izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari