Delegacija kineske kompanije Huang hai koja je danas trebalo da doputuje u trodnevnu posetu Kragujevcu odložila je dolazak u Srbiju za naredni mesec, kada će nastaviti još letos započete pregovore o saradnji sa Zastavinim fabrikama kamiona i specijalnih automobila. Podsetimo da su pregovori između dve kompanije počeli u avgustu u Srbiji, a nastavljeni su prilikom potonje posete naše državne delegacije Kini, kao i tokom prošlomesečnog boravka delegacije direktora i stručnjaka Grupe „Zastava vozila“ na jugu Kine.


Nakon povratka iz Kine, jedan od članova Zastavine delegacije je pojedinim lokalnim medijima kazao da je kompanija Huang hai zainteresovana samo za sklapanje minibuseva marke „rajterr“ u Kragujevcu, koje bi, u Zastavi kamionima, prema njegovoj proceni, trebalo da počne u oktobru naredne, a ne ove godine, kako su se do skora nadali čelnici Grupe Zastava vozila. Kinezi, prema tim informacijama, pre početka konkretne saradnje sa Zastavom, žele da naprave analizu ekonomske isplativosti tog poslovnog aranžmana.

U Grupi „Zastava vozila“ ovih dana nisu želeli da komentarišu informacije koje su se, posle povratka delegacije njenih i direktora i stručnjaka „Zastave kamioni“, pojavile u lokalnim glasilima, koje su potom preneli i pojedini prestonički mediji. Nezvanično se, međutim, saznaje da je kineska kompanija i dalje zainteresovana da u Kragujevcu, odnosno u „Zastavi kamionima“ sklapa ne samo minibuseve, nego i druga vozila, te da nije odustala ni od planova vezanih za saradnju sa „Zastavinom“ fabrikom u Somboru.

Činjenica je, ipak, da Kinezi nešto opreznije no što se ovde očekivalo ulaze u poslovni aranžman sa „Zastavom“, pa će, tako, sklapanje kineskih vozila u Kragujevcu i Somboru, umesto do kraja ove, početi tokom naredne godine. Nakon toga treba da startuju pregovori o strateškom partnerstvu, odnosno o uslovima pod kojima bi kompanija Huang hai trebalo da postane većinski vlasnik „Zastave kamiona“ i fabrike „Zastava specijalni automobili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari