Klasične sijalice od sledeće godine van upotrebe u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Na pravom i objektivnom ste putu. Budite primer zabludelima. Nada, istina, pravda ne mogu i ne smeju biti porazene!

  2. A zna li pomoćnik ministra koliko su štetne takve sijalice? One emituju tzv. hladno svetlo, trepere i zuje. Prema svim istraživanjima te pojave dovode do ozbiljnog narušavanja zdravlja, ne računajući toksine koje ispuštaju. Ali mi moramo da se pravimo pametni u svemu, i da imamo „stručnjake“ koji sprovode nečija naređenja. Sve ovo više liči na sociološki eksperiment nego na državu.

    1. Dragi „Baja“,
      sve ste pobrkali i sve je, upravo, suprotno:
      -LED sijalice, NE ZUJE-zuje fluo cevi;
      -LED emituju ceo spektar, od crvene do ljubičaste;
      -NEMA toksina;
      -troše, oko, 10tak puta! manje el. energije za isti osvetljaj.
      Pozdrav iz Banata!

      1. Baja je u pravu.
        Hladne LED sijalice su štetne po zdravlje.
        zamenite ih toplim LED sijalicama, one nisu štetne.

        Oznaka LED sijalica Boja svetlosti Kelvinovi stepeni Upotreba Naša preporuka
        Toplo bela (Warm White) Žućkasta 2600 K – 3000 K U kući, gde se boravi duže vreme (dnevni boravak) LED sijalica, E27, 12W, 3000 K
        Bela (White ili Daylight White) Neutralna, najpribližnija prirodnoj dnevnoj svetlosti 3200 K – 4000 K Kancelarije, kuhinje, kupatila… Led sijalica, E27, 12W, 4000 K
        Hladno bela (Cold White) Plavičasta 4200 K – 6500 K Izlozi, radne površine koje zahtevaju jako osvetljenje… Led sijalica, E27, 15W, 5500 K

          1. Još kad bi pomoćnik ministra objavio ovu preporuku, bilo bi dobro.
            Ali, avaj…

  3. Ja sam pokušao da zamenim sve sijalice u stanu sa „štedljivim“ sijalicama. Nakon više pokušaja (fluo. i LED) primetio sam da imaju ekstremno kratak rok trajanja u prostorijama u kojima je veća vlažnost vazduha (kuhinja, kupatilo). Ako uzmemo u obzir cenu „štedljivih“ sijalica, mislim da će rok trajanja biti veliki problem.

  4. Imajući u vidu, da je u zemljama Evropske Unije 31.12.2012. prestala prodaja sijalica sa užarenom niti, kao i da je 01.09.2018. prestala proizvodnja halogenih sijalica, više je nego očigledno, da je Srbija po pitanju energetske efikasnosti u velikom zaostatku. Zato ne vidim razloga, da bi sijalice sa užarenom niti bile u prodaji do kraja 2020., pa bi njihovu prodaju trebalo zabraniti čim pre je moguće.

  5. Kvalitet i samim tim i trajnost led svetiljki je problem kod nas jer se uvozi roba talog kvaliteta i prodaje kao lux kvalitet.
    Problem je i u kolicini svetlosti koje takve svetiljke emituju a to je prava katasttrofa jer na pakovanju svasta pise .Kinezima nije problem da napisu i da su svetiljke proizvedene na Marsu,ako to kupac trazi.Ovo m o r a da bude ozbiljan drzavni posao kome privatni mesetari ne smeju ni da pridju a kamo li imaju udela u poslu i narocito,prodaji.Posto se zna da je cena proizvodnje led sijalica priblizno ista kao i sijalica sa zarnom niti takve led sijalice ne bi smele da budu u maloprodaji skuplje od obucnih sijalica.
    Što se tiče uštede el.energije pre3 bih naterao EPS dasmanji gubitke u prenosu koji su sada 17% na 3% koliko je u proseku u normalnom svetu pa tek onda pribeći merama zamene svetlećih tela savremenijim.
    Najvažnije od svega je činjenica da je ljudsko oko tokom evolucije akomodirano na sunčevu svetlost a led sijalice nemaju trenutno mogućnost da emituju količinu svetlosti ravnu običnoj sijalici koja imitira sunčevu svetlost.
    Na kraju imam pitanje zašto su Australijanci ponovo uveli sijalicu sa žarnom niti.

    1. Šta Vam znači rečenica: „led sijalice nemaju trenutno mogućnost da emituju količinu svetlosti ravnu običnoj sijalici koja imitira sunčevu svetlost“ ?? Obična sijalica sa žarnom niti daje svetlost čija je temperatura boje oko 3000 K (crvenkasta). Sunčeva svetlost ima temperaturu boje od oko 4300 K, a postoje takve LED sijalice i treba ih najviše i koristiti.

  6. Nemam dobrih iskustava sa led sijalicama, dve su pregorele u kratkom roku. Obične „žarulje“ imaju jače i lepše svetlo. Više mi se isplati obična kineska sijalica po ceni od 25 dinara u lokalnom marketu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.