Klub privrednika Kosova protiv uvoznih kvota: Direktno mešanje države u slobodno tržište 1Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Nevladina organizacija Klub privrednika Kosova je danas ocenila da odluka Vlade Kosova o uvođenju uvoznih kvota predstavlja direktno mešanje u slobodno tržište.

Pozvali su Vladu Kosova da preispita odluku „koja podriva slobodnu ekonomiju, garantovanu Ustavom Kosova“.

„Takva odluka ne utiče samo na funkcionisanje slobodne ekonomije, već donosi i nuspojave sa negativnim posledicama. U ekonomskom modelu garantovanom Ustavom Kosova, takve mere su u otvorenoj suprotnosti sa osnovnim principima slobodne tržišne privrede“, navodi se u saopštenju povodom ograničavanja vrsta i količina robe koju je moguće uvesti na Kosovo.

Privrednici kažu da su tražili javno-privatni dijalog o ekonomskim pitanjima, a odluka o uvođenju uvoznih kvota je primer izostanka tog dijaloga.

„Privatni sektor, kao glavni stub privrede koja daje najveći doprinos državnom budžetu, mora imati važan glas u kreiranju ekonomske politike, da bi ove politike dovele do ekonomskog prosperiteta i razvoja, gde je slobodna i jednaka konkurencija najvažnija“, naveli su članovi Kluba privrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari