Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je juče posle sastanka sa ministrima poljoprivrede iz zemalja regiona da će uskoro biti vraćen standard po kojem je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, koji je važio do pre nekoliko dana, kada je dozvoljeni nivo podignut na 0,5.


– U Srbiju će se uskoro vratiti taj standard, to je bila iznuđena mera u cilju spasavanja malih proizvođača mleka i mi ćemo uskoro vrlo brzo vratiti standard na 0,05 – rekao je Knežević. On je naveo da će Srbija, kao i zemlje regiona, imati ogromnih problema u budućnosti i ukazao da je zato neophodno preventivno delovanje kako bi građani pili kvalitetno i zdravo mleko. Knežević je negirao da je Srbija prošle godine izvozila kukuruz u Nemačku. „Nijedan kilogram merkantilnog kukuruza nije izvezen u Nemačku od 1. januara 2012. do 1. marta 2013. godine“, rekao je Knežević.

Ministri poljoprivrede i spoljne trgovine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije rekli su da je u njihovim zemljama dozvoljeni nivo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa evropskim standardima, i istakli da se ta granica neće menjati. Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina ponudio je Srbiji i drugim zemljama regiona hrvatsku laboratoriju za ispitivanje mleka da u njoj obave dodatne analize. Jakovina je rekao da „garantuje da je hrvatsko mleko izuzetno visokog

kvaliteta“ i da je među kvalitetnijima u Evropi. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da u toj zemlji postoje tenzije povodom povećanog nivoa aflatoksina u mleku u Srbiji, ali da se u BiH ne plaše od uvoza srpskog mleka. „Ne plašimo se mleka i kukuruza iz Srbije“, rekao je Šarović. Ministri su se na sastanku na kojem su razgovarali o bezbednosti hrane u regionu dogovorili da se pojača kontrola stočne hrane i mleka i da se obezbede odgovarajući higijenski uslovi, kao i da unaprede komunikaciju stručnih službi. Sledeći sastanak trebalo bi da bude održan za mesec dana u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari