Ko je kupac zrenjaninske fabrike vode? 1Foto: Miroslava Pudar

U iščekivanju da izvršitelj zakaže prodaju zrenjaninske Fabrike vode arapska firma Metito, koja u Zrenjaninu treba da započne gradnju pogona prečistača otpadnih voda, nametnula se kao novi potencijalni kupac fabrike vode.

Prema neznvaničnim informacijama, predstavnici ove firme tokom prošlog meseca noću su obilazili pogon smešten na Mihajlovačkom drumu. Da je noćnih poseta zainteresovanih kupaca fabrici vode bilo konstatovano je i u zapisniku privremenog stečajnog upravnika, a našlo se i u rešenju Privrednog suda Zerenjanin, kada je obustavljen postupak prethodnog stečaja po zahtevu glavnog poverioca, Erste banke.

-U sudskim spisima našla se informacija da su fabriku noću posećivali zainteresovani kupci, ber prethodne najave i odobrenja, zbog čega je stečajni upravnik imao obavezu da to kontroliše – navodi se u rešenju Privrednog suda Zrenjanin.

Na pitanje lista Danas da li su zainteresovani da kupe fabriku vode, iz privrednog društva „Begej water“ doo, koje je ispostava arapske firme Metito u Srbiji, nisu odgovorili.

Inače, Kompanija „Metito“ spominje se poslednjih godina kao partner grada Zrenjanina za poslove prečišćavanja otpadnih voda. U netransparetnim procedurama koje omogućava međudržavni sporazum sa UAE, ovo preduzeće trebalo bi u Zrenjaninu da gradi pogon prečistača optadne vode, čime bi Zrenjanin postao prvi grad u Srbiji u kome će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama.

-Zrenjaninu jeste potreban prečistač otpadnih voda ali do kojeg će se doći na ispravan način, nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno. Ovako postajemo ekperimentalno mesto za koruptivne poslove u vezi sa vodom, s obzirom da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji sa privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje – stav je aktiviste Dušana Kokota iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari