Ko je Branko Radujko, novi generalni sekretar FSS: "Stranački direktor" Telekoma, navijač Zvezde 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Branko Radujko, novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije ima bogatu karijeru koja se proteže unazad još od demokratskih promena 2000. godine koje je dočekao kao član Demokratske stranke.

Od političkih, preko poslovnih pozicija, uvek je bio na rukovodećim položajima i uvek u državnim ili paradržavnim preduzećima.

Na mesto prvog operativca Fudbalskog saveza dolazi sa mesta direktora Uprave carina na kom je bio od 2021. godine.

Nakon završenog pravnog fakulteta na Univerzitetu Crne Gore, Radujko je završio master na FEFA fakultetu u Beogradu.

Karijeru je počeo kao pripravnik u advokatskoj kancelariji, a član Demokratske stranke postaje 1998. godine.

Radio je u međunarodnom humanitarnom sektoru u programu UNHCR-a za povratak izbeglica u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Ali, zvezdani političko-poslovni uspon počinje 2002. godine kada ga Zoran Đinđić postavlja za savetnika za sprovođenje Nacionalne strategije problema izbeglica i interno raseljenih lica i za politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Nakon atentata na Đinđića, postaje šef kabineta premijera Zorana Živkovića. Već 2004. godine, postaje sapecijalni savetnik predsednika Borisa Tadića za regionalnu politiku, a dve godine kasnije postaje i generalni sekretar predsednika.

Na toj, veoma uticajnoj funkciji, nalazi se do 2007. godine kada na iznenađenje mnogih biva, bez dotadašnjeg iskustva u vođenju bilo kakvog poslovnog sistema, imenovan za generalnog direktora jedne od najvećih državnih kompanija-Telekoma Srbija.

Ko je Branko Radujko, novi generalni sekretar FSS: "Stranački direktor" Telekoma, navijač Zvezde 2
Izvor: FoNet/FSS

Bio je on na funkcijama u državnim preduzećima, ali u upravnim odborima gde nije imao operativne uloge i koje su više služila kao apanaža za članove stranke. Doduše bio je zamenik predsednika Upravnog odbora „Jugoimport SDPR“, član Upravnog odbora HIP „Petrohemije“ i Fonda PIO, a obavljao je i funkciju predsednika Nadzornog odbora Garancijskog fonda Srbije.

Njegova veza sa sportom počinje 2011. kada je kao generalni direktor najvećeg sponzora i navijač kluba, ušao u Upravni odbor FK Crvena Zvezda.

„Što se tiče mog učešća u organima kluba, ono je potpuno volontersko i pored poslovne saradnje kompanije Telekom Srbija i Fudbalskog kluba Crvena zvezda, zasniva se i na ljubavi prema klubu. Treba, ipak, reći i da u Upravnom odboru Košarkaškog kluba Partizan Mt:s sedi predstavnik menadžmenta Telekoma Srbija kao sponzora“, izjavio je tom prilikom.

Te 2011. godine plasirana je informacija u javnost da je Radujko podneo ostavku na meto direktora Telekoma, koju je on demantovao i poručio da će na čelu kompanije ostati do okončanja privatizacije.

Tokom jula 2012. dobija i poziciju predsednika UO GSP Beograd.

Međutim, u leto 2012. menja se vlast i on odlazi i sa mesta direktora Telekoma. Ubrzo napušta i UO GSP-a, mada DS još drži Beograd.

Razlog je što već u avgustu te godine prelazi na visoku poziciju u Naftnoj industriji Srbije.
Opet ulazi u UO Crvene Zvezde ovog puta kao predstavnik drugog velikog sponzora.
Crvenu Zvezdu napušta 2015. zajdno sa rukovodstvom koje je predvodio Zvezdan Terzić, a u kom su se nalazili i Slaviša Kokeza i Novica Tončev.

Sve vreme ne pojavljuje se, niti se pominje puno u javnosti. Doduše u julu 2020. predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom nastupu na TV Pink pomenuo kako je svojevremeno Telekom, „kada ga je vodio stranački funkcioner DS Branko Radujko“ finansirao rijaliti Veliki brat pokazujući ugovore koje je Telekom zaključivao.

Već u februaru 2021. godine „bivši stranački DS direktor Telekoma“ postavljen je na mesto direktora Uprave carina, državne institucije za vreme Vlade SNS-a.

Radujko je rođen 1974. godine u Kninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari