Radnici Poljoprivrednog kombinata Beograd ne popuštaju, poljoprivrednici ne odustaju od svojih namera. Ovako bi, sažeto u jednoj rečenici, mogao da se definiše višemesečni spor nastao oko prava na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta u Čenti, opština Zrenjanin. Stiglo se i do suda. I pošto PKB čeka pravosnažne presude u sporovima koje je poveo, poljoprivrednike ne pušta u zakupljene njive. O svemu će morati da odluči Vlada Srbije, čuje se sa obe strane.

 I dok i jedni i drugi čekaju ishod spora, rokovi za setvu poljoprivrednih kultura polako ističu, a stručnjaci upozoravaju da je ostalo još malo vremena za ovaj važan posao. Jedini dogovor, očigledno loš, koji su suprotstavljene strane postigle prethodnih dana jeste da sporne njive ostanu nezasejane, pa da ih zaseju oni koji uđu u posed. Neko bi rekao: i to je nešto. Jer bilo kakvog razumevanja prethodnih meseci u ovom slučaju nije bilo.

Od 1.550 hektara u Čenti, za poljoprivrednu proizvodnju pogodno je 820 hektara, dok je ostalo ritska zemlja. Ali i tih 820 hektara je u ovom trenutku vlažno i neupotrebljivo za setvu, tvrde agronomi, jer je nivo podzemnih voda i dalje visok. Ipak, odluku države da od prošle godine zemljište izda u zakup PKB-u vojvođanski paori ne mogu da prihvate. Utoliko pre što PKB raspolaže sa više od 20.000 hektara plodnih oranica, pa mu od čenćanskog zemljišta ne zavise, bar ne u velikoj meri, ukupni prinosi i poslovanje. Oni se pozivaju na ugovor koji je prethodnih godina Grad Beograd sklopio sa Vladom Srbije, na osnovu koga je ovo zemljište besplatno davano PKB-u na korišćenje.

– Tu vidim dva problema, u čije rešavanje treba da se uključi i Vlada Srbije. Doduše, oko nekih stvari smo se složili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede održanom početkom marta, ali mislim da bi neko treći trebalo da arbitrira. PKB je pokrenuo dva postupka, i sudski i upravni, ali nijedan nije okončan, ali pošto je odbijena zaštita državine, doživeli smo da se u medijima to tumači kao pravo zakupaca za ulazak u posed. Činjenica je, međutim, da se ni prvostepenom, ni drugostepenom odlukom suda ne može odlučivati o pravu zakupaca za ulaženje u posed, već samo o pravu PKB-a na državinu. Nije, dakle, reč o tome da li je postupak zakonit ili nezakonit, već da se o tome odlučuje pred drugostepenim sudom i pokrajinskim Sekretarijatom za poljoprivredu – upozorio je protekle nedelje Mihajlo Kojić, direktor pravnih poslova kompanije PKB.

Prethodnih dana ulaz u Čentu traktorima su blokirali poljoprivrednici i radnici PKB-a. Jedni pokušavajući da uđu na zakupljene njive, a drugi u nameri da osujete te pokušaje. U ulozi arbitra našao se gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

– Svi agrorokovi ističu, a pomeranja sa mrtve tačke nema. Pokušaćemo da od Vlade Srbije dobijemo neku odluku koja će jednu od „zaraćenih“ strana ostaviti van poseda zemlje. Nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići bar u toku 2013. kako bismo mogli lakše i sigurnije da isplaniramo proizvodnju za narednu godinu. Pitanje državine, vlasništva, argumenti su na strani PKB-a, dok je s druge strane, Grad Zrenjanin prinuđen da sprovede program za 2012. godinu koji je odobren uz sve potrebne potpise i papire, računajući i uplate poljoprivrednika, što se, takođe, ne može ignorisati. Nadam se da ovaj sukob neće dobiti nikakvu, političku konotaciju, a kamoli neku crtu nasilja, i da ćemo doći do rešenja koje će biti u skladu sa zakonom – poručio je okupljenima u Čenti gradonačelnik Zrenjanina.

U Odseku za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave kažu da je Trgovinski sud u Zrenjaninu odbacio tužbu PKB-a, odnosno da je presudio da su Republika Srbija i Grad Zrenjanin po zakonu raspisali licitaciju i izdali u zakup oko 800 hektara oranica, koje je više decenija unazad obrađivao PKB.

– Zakonom o državnom poljoprivrednom zemljištu mi smo kao opština, 2006. godine, dobili obavezu da organizujemo izdavanje državne zemlje u zakup i od tada se suočavamo sa situacijom da nam je svake godine Ministarstvo poljoprivrede skidalo iz oglasa za licitaciju zemljište u Čenti. Tek prošle godine, kada je Ministarstvo poljoprivrede dobilo tumačenje republičke Direkcije za imovinu da se ugovori ne mogu odnositi na poljoprivredno zemljište, već samo na imovinu i objekte, stavljen je van snage ugovor Grada Beograda i Vlade Srbije o besplatnom korišćenju parcela u Čenti. Pošto smo dobili saglasnost Ministarstva poljoprivrede, pomenuto zemljište smo dali na licitaciju. Održane su dve licitacije, u oktobru i januaru, i to za 1.550 hektara u Čenti i 50 hektara u Perlezu – objašnjava Stojan Kralj, šef Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Zrenjanin i podseća da je reč o tridesetak ugovora koji čekaju na realizaciju.

Trgovinski sud u Zrenjaninu doneo je početkom meseca rešenje kojim je odbijena tužba PKB-a protiv Grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog navodnog ometanja državine. U PKB-u, međutim, tvrde da su zrenjaninska lokalna samouprava, izdavanjem u zakup spornih 1.500 hektara njiva u katastarskim opštinama Čenta i Perlez, a Republika davanjem saglasnosti da se to učini, sprečili PKB da neometano obavlja poslove na poljoprivrednom zemljištu koje je obrađivala više decenija. Zato je PKB u tužbenom zahtevu zatražio da sud spreči dalje ometanje korišćenja ovih oranica u državnom vlasništvu. Zaposleni u PKB-u su krajem marta protestovali ispred Vlade Srbije, tražeći poništenje sporne odluke. U Zrenjaninu su više puta protestovali poljoprivrednici iz Čente, tražeći od gradske uprave da im omogući da uđu u zakupljene parcele. Na spornim njivama u Čenti pet puta su zakupci pokušali da uđu, a radnici PKB-a su ih u tome sprečili. Jedno je izvesno – ukoliko spor oko čenćanske zemlje uskoro ne dobije epilog, svi akteri ove priče ostaće kratkih rukava jer će zemlja ostati neobrađena.

Neočekivani otpor

– Ukoliko se problem ne reši ni pred Vladom Srbije, republički pravobranilac podneće tužbu protiv PKB-a. Treba podsetiti da od 1992. godine, kada je usvojen Zakon o vraćanju poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima, niko od dotadašnjih korisnika parcela nije pravio problem. Sve državno zemljište, sve do Čente, predato je u posed nekadašnjim vlasnicima. Mi se sada u Čenti prvi put susrećemo sa tim da neko odbija da postupi po zakonu – objašnjava Stojan Kralj, šef Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Zrenjanin, koji podseća da je od avgusta prošle godine bilo više pokušaja mirne predaje poseda u Čenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari