Lokalne vlasti Trstenika juče su, nakon izjave ministra privrede Željka Sertića da tri Petoletke preuzimaju radnici, uputile otvoreno pismo u kome izražavaju zadovoljstvo što „Prva petoletka“ sa svim zavisnim i nezavisnim društvima ne spada u grupu onih koje će otići u stečaj, ali i da zatraže odgovore na pitanja: ko su radnici koji preuzimaju „tri Petoletke“, pod kojim uslovima, na osnovu kog kriterijuma i po kom zakonskom osnovu oni to čine. U pismu opštine Trstenik naglašava se da nakon te ekskluzivne izjave“očekuju da će se najhitnije obustaviti svi procesi koji se u ovom trenutku odvijaju u vezi sa socijalnim programom i pokretanjem predstečajnog postupka, kao i da će, u najkraćem roku, dobiti detaljno uputstvo Ministarstva za preuzimanje Prve petoletke.

U Trsteniku, navodi se u pismu, žele da veruju „da se pod pojmom preuzimanja Prve petoletke od strane radnika ne podrazumeva preuzimanje od strane aktuelnih direktora koji osnivaju privatne firme i koji imaju nameru da uđu u zakup“ fabrike.

– Ukoliko Vaša izjava podrazumeva da tri Petoletke preuzimaju svi njeni radnici, kao lokalna samouprava izražavamo spremnost da podržimo takav koncept. Kako Prva petoletka, za razliku od drugih preduzeća na spisku, ima zanemarljiva komercijalna dugovanja i kako 90 odsto njenih dugovanja čine dugovanja prema državi i lokalnoj samoupravi, spremni smo da se, u okviru podrške ovom konceptu, odreknemo svojih potraživanja zarad očuvanja radnih mesta, kontinuiteta proizvodnje i same Prve petoletke – navodi se u otvorenom pismu.

Ministar Sertić je gostujući na RTS-u izjavio da je država nadomak rešenja za sedam od 17 preduzeća u restrukturiranju.

– To su Fabrika auto-maziva iz Kruševca, tri Petoletke koje preuzimaju radnici, zatim „Prva iskra“ Barič, Zastava grupa ide u stečaj i do Nove godine objavljujemo javni poziv za Poljoprivredni kombinat Beograd – rekao je i naglasio da država neće nijednom preduzeću više pomagati, kao i da do maja meseca ostaju dva velika problema, RTB Bor i Rasavica. Sertić je rekao da se nastavljaju pregovori sa kineskom kompanijom o Železari Smederevo i da se u januaru očekuju posete, a potom u februaru verovatno i objava tendera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari