U vrhu spiska najvećih dužnika koji je juče objavila Poreska uprava nalaze se firme uhapšenih biznismena i preduzeća u kojima je država jedini, većinski ili najveći pojedinačni vlasnik vlasnik. Ubedljivo najveći dug od 4,5 milijardi dinara ima Simpo AD gde država kroz Akcionarski i Fond za razvoj ima ukupno 35 odsto udela, dok su ostalo mali akcionari sa manje od jednog procenta akcija, a na listi je još nekoliko firmi iz te grupe – Simpo Dekor, Simpo ŠIK i Simpo Drvo.

Od državnih firmi za porez duguje više javnih, najčešće komunalnih preduzeća iz više gradova, poput Lazarevca, Novog Sada, Velikog Gradišta, Vrnjačke Banje, Grocke, Smederevske Palanke Novog Pazara…

Među dužnicima su i firme Mila Đuraškovića i Dušana Borovice, ali i poznatih privrednika poput Miroslava Bogićevića, koji je spisku doprineo sa nekoliko firmi iz Farmakom grupe, zatim Zekstra Dragana Đurića, ali i njegov Veterinarski zavod zbog koga je dospeo i na listu od 24 sporne privatizacije, tako da mu je poslovanje pod lupom radne grupe koja se tim istragama bavi. U prvih 50 je i veći broj državnih institucija, poput Medicinskog fakulteta iz Niša, dečjeg vrtića iz Novog Sada, Zavoda za rehabilitaciju iz Kuršumlije, Instituta u Vinči, zatim sportska društva – fudbalski klub „Vojvodina“ i „Smederevo“, košarkaški klub „Partizan“, kao i više zdravstvenih ustanova. Od poznatih imena, na spisku su i preduzeća Dušana Stupara, Vlada Divca, Vidoja Vujića, Milana Beka…

Daleko iza prvoplasiranog Simpa, na drugom mestu liste poreskih dužnika sa 784 miliona je Mera invest Mila Đuraškovića, koji se nalazi u pritvoru, a optužnica ga tereti da je upravo preko te firme sa Miroslavom i Markom Miškovićem izvlačio novac iz privatizovanih putarskih preduzeća. Simeks iz Subotice sa neizmirenim obavezama od 615,5 miliona je na trećem mestu, a za njim sledi Javno komunalno preduzeće iz Lazarevca sa dugom od 461 miliona i BD Agro, akcionarsko društvo sa neizmirenim obavezama od 344 miliona dinara. Sa 322 miliona dinara duga prati ih Dunav grupa agregati, preduzeće Dušana Borovice, koji je u dva navrata hapšen, jednom prošlog leta zbog korupcionaške afere sa lokalnom samoupravom, a drugi put početkom ove godine zbog sumnjivih poslova sa Razvojnom bankom Vojvodine, kod koje je bez validnih garancija podigao čak 45 kredita u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Više njegovih preduzeća je na spisku dužnika Poreske uprave.

Od poznatih firmi više od 300 miliona duguje i kompanija Vujić iz Valjeva, tu je Kompanija Novosti sa obavezama od 229 miliona, zatim građevinska preduzeća Komgrap sa 222 i Ratko Mitrović sa 177 miliona. Visoko na listi, sa dugom od 139 miliona je Univerzal holding Dušana Stupara, koji je takođe bio hapšen u okviru istraga o spornim privatizacijama, a zbog sumnje da je sa litvanskim partnerima izvlačio kapital iz pančevačke Azotare, koja se sa 79 miliona duga takođe nalazi na spisku dužnika. Na dnu lestvice od 50 najvećih dužnika je i firma Larouči voda Vlada Divca, koja duguje 133 miliona. Podsetimo, reč je o nekadašnjoj fabrici Voda voda koju je osnovao Vojin Đorđević, ali je pod do sada sudski nerazjašnjenim okolnostima prešla u vlasništvo poznatog košarkaša. Inače, fabrika već mesecima ne radi a radnici nisu primili zarade još od decembra prošle godine.

I državna farmaceutska kuća Galenika duguje 113 miliona ali i privatizovana Luka Beograd, Milana Beka, koja se sa dugom od 98 miliona našla se nege oko 80-og mesta na spisku.

Aktivni i neaktivni

Poreska uprava je ove godine razdvojila spiskove najvećih dužnika, tako da je posebna lista od 227 stavki sa aktivnim pravnim licima kod kojih je moguća naplata potraživanja. Spisak pravnih lica kod kojih se dug izmiruje iz stečajne ili likvidacione mase broji 597 firmi, u restrukturiranju, gde po zakonu nije moguća prinudna naplata je 163 preduzeća, 162 firme su brisane iz registra i bez imovine, dok je posebno data lista preduzeća kojima je oduzet poreski broj. Kod nekih od njih se očekuje da vlasnik ukloni nedostatke zbog kojih je primenjena ta mera, dok se većina sa tog poslednjeg spiska smatra fantomskim ili „firmama-peračima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari