Ko su najveći proizvođači piva u EU? 1Foto: Pixabay/MabelAmber

Na teritoriji Evropske Unije u 2023. godini proizvedeno je 32,5 milijardi litara piva, i je pad od pet odsto u odnosu na 2022. godinu, prenosi Eurostat.

Istovremeno proizvodnja piva sa manje od 0,5 odsto ili bez alkohola porasla je za više od trinaest odsto u odnosu na 2022. godinu.

U proizvodnji piva prednjačila je Nemačka koja je u 2023. godini proizvela 7,2 milijarde litara piva, odnosno 22,3 odsto ukupne proizvodnje EU. Prati je Španija sa proizvodnjom od četiri milijarde litara piva, što predstavlja 12,4 odsto ukupne proizvodnje piva u EU.

Ko su najveći proizvođači piva u EU? 2

Poljska na trećem mestu je proizvela 3,5 milijardi litara piva, dok su Holandija i Belgija proizvele oko dve milijarde litara.

Holandija je sa 1,8 milijardi litara bila najveći izvoznik piva iz EU, a pratile su je Nemačka i Belgija sa izvozom od po  1,4 milijarde litara piva.

EU zemlja koja je najviše uvezla piva prošle godine bila je Francuska sa 0,9 milijardi litara, a prate je Italija i Španija sa uvozom od sedamsto, odnosno šesto miliona litara.

Ko su najveći proizvođači piva u EU? 3

Najveći uvoznik iz EU, ali i izvoznik piva u EU bilo je  Ujedinjeno Kraljevstvo. Na UK se odnosilo 22,8 odsto izvoza piva iz EU. Među najvećim uvoznicima EU piva su i SAD, Rusija, Kina i Kuba.

Inače, prvog petka u avgustu obeležava se međunarodni Dan piva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari