Koalicija NADA: Ograničiti kamatne stope za sve kredite 1Foto: M. Ilić

Poslanička grupa koalicije NADA saopštila je danas da načelno pozdravlja ograničavanje visine kamatnih stopa, ali smatra da treba da se odnosi na sve kredite.

– Mera je i zakasnela jer duže od godinu dana ukazujemo na ogromne profite koje ostvaruju banke na teret građana i privrede. Banke u Srbiji, od kojih 80 odsto čine strane banke, u 2022. i 2023. godini ostvarile su dobit od 1,9 milijardi evra, a tokom pet meseci ove godine ostvarena dobit iznosi čak 675 miliona evra – saopštila je ova koalicija koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Kako je koalicija NADA navela, predlog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji Narodna banka Srbije usaglašava sa Vladom i u čiju sadržinu je ta poslanička grupa imala uvid, reguliše visinu promenljivih i fiksnih kamatnih stopa koje banke odobravaju klijentima.

– Međutim, za najzastupljenije kredite, poput gotovinskih, zakon ne ograničava već zapravo ujednačava kamatnu stopu na nivou koja može biti 20 odsto do 25 odsto viša od prosečne kamatne stope u bankarskom sektoru za taj proizvod, ne precizirajući njen najviši nivo – piše u saopštenju.

Kada je reč o kreditnim karticama ili dozvoljenom minusu, dodala je NADA, Zakon je restriktivniji i ide više u korist klijenata, jer kamatnu stopu limitira na visinu zatezne kamate uvećane za četiri, odnosno šest procentnih poena, što čini najvišu dozvoljenu kamatnu stopu od 18 odsto odnosno 20 odsto, za razliku od sadašnjih oko 30 odsto.

Upozorila je predlagače Zakona i na opasnost da banke manje prihode od kamata kompenzuju povećavanjem tarifa naknada koje naplaćuju klijentima u vezi za održavanjem računa, korišćenjem kartica i usluga digitalnog bankarstva.

Ta poslanička grupa je, podseća, predlagala izmene zakona kojim bi bio oporezovan ekstra profit banaka i deo njihove enormne zarade bio vraćen državi, ali to nije naišlo na podršku vlasti.

– Konačni stav o Zakonu naša poslanička grupa formiraće nakon detaljne analize kada NBS Narodnoj skupštini uputi finalni predlog Zakona – saopštila je koalicija NADA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari