Koalicija Zrenjanin protiv nasilja - Biram Zrenjanin: Borba poljoprivrednika je i naša borba 1Foto: Aleksandar Latas/Danas

Koalicija Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin saopštila je danas da je izostanak razumne vizije o razvoju potencijala Zrenjanina i poljoprivrede doveo do toga da poljoprivrednici budu socijalna kategorija, a ne razvojna okosnica tog grada i Srbije.

Uzrok takvog stanja, kako je navedeno u saopštenju, jeste „monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama“, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi, „a namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu, 100 hektara najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, piše u saopštenju.

Paralelno s tim, poljoprivrednicima su smanjili subvencije na nivo statističke greške, dok, kako je navedeno, u svom neznanju i nemaru planiraju izgradnju auto puta na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, koji su mogli projektovati na zemljištu četvrte i pete klase.

„Svi se sećamo kako su sprovodili licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta netransparentno i protivzakonito, što je dovelo do toga da je većina poljoprivrednika ostala bez zakupa zemlje“, ukazali su iz Koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin.

Istaknuto je da se Koalicija Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin zalaže da se nastavi sa pravljenjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima koja je pokrenuta pre dve godine, razvija prehrambeno-konditorska industrija, zdrava životna sredina po najvišim ekološkim standardima očuva po svaku cenu, subvencioniše poljoprivredna proizvodnja i ravnopravno i transparentno raspodeljuje poljoprivredno zemljište.

„Ako već nemamo vodu, da sačuvamo hranu! Borba poljoprivrednika je i naša borba za prehrambrenu sigurnost“, poručili su iz te Koalicije.

Podsetili su i da se nekada, u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji i na plodnim oranicama, proizvodilo više hrane nego u Makediniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno i da je Zrenjanin po površini svojih administrativnih granica drugi, a sa 230.000 obradivih hektara prvi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari