Koje poslove naši studenti mogu da rade u Nemačkoj i koliko mogu da zarade? 1Foto: Shutterstock/paul prescott

Nemačka aktivno regrutuje visoko kvalifikovane profesionalce i sezonske radnike kako bi zadovoljila potrebe u poljoprivredi, turizmu, gastronomiji i maloprodaji, ali ove poslove mogu raditi i studenti, a dnevnice se u proseku kreću od 12 do 20 evra, piše specijalizovani portal „Studying-in-Germany.org„.

Na ovom portalu podsećaju da državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije imaju pravo na privremene radne vize u Nemačkoj zahvaljujući regulativi za Zapadni Balkan.

Od 1. juna ove godine Nemačka je udvostručila godišnju kvotu ovih viza na 50.000.

Da bi mogla da se dobije ova viza i prioritetna revizija od strane Savezne agencije za zapošljavanje, potrebni su vam ugovor ili obavezujuća ponuda za posao od nemačkog poslodavca.

Uslov je dakle da ste državljanin jedne od ovih zemalja. Zatim da imate ugovor o radu ili ponudu za posao u Nemačkoj.

Savezna agencija za zapošljavanje, pre svega, mora odobriti posao kako bi se osiguralo da nema kvalifikovanih nemačkih ili EU kandidata za tu poziciju.

Uslov je i da lice u poslednnja 24 meseca pre prijave nije primalo nikakve beneficije po Zakonu o beneficijama za tražioce azila.

 

Prema opštim uslovima koje prenosi ovaj portal, osnovni uslovi za studente je da su upisani na akreditovani univerzitet u inostranstvu i da se sezonski posao obavlja tokom zvaničnog semestralnog odmora na tom univerzitetu.

Takođe, lice ne sme da bude starije od 35 godina. Uslov je i da lice radi maksimalno 90 dana u periodu od 12 meseci.

Da biste se prijavili potrebno je da podnesete zahtev za radnu vizu u nemačkoj misiji u vašoj zemlji. Oni će imati najbolje instrukcije o procesu prijave, uključujući kako zakazati termin.

Obično morate priložiti sledeće dokumente: Ugovor o radu ili obavezujući sporazum. Zatim podnosioci prijave stariji od 45 godina treba da imaju ugovor o radu sa minimalnom godišnjom platom od 49.830 evra bruto (ili 4.152,50 evra mesečno) za prvu dozvolu boravka u Nemačkoj prema ovom pravilu, sa mogućim izuzecima za regionalne ekonomske potrebe.

Ostali zahtevi za vizu uključuju, ali nisu ograničeni na važeći pasoš, biometrijske fotografije, dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima, zdravstveno osiguranje i bilo koju specifičnu dokumentaciju koju odredi diplomatska misija.

Prosečne satnice za tipične poslove koje obavljaju međunarodni studenti kreću se od 12 do 20 evra.

Pa tako za građevinskog radnika prosečna satnica je 12 evra, isto je i za dostavne službe.

Konobari u restoranu, domaćini, pomoćni kuvari, perači sudova imaju prosečnu satinicu od 13 evra.

Zatim za održavanje kućanstva i čuvanje dece satnice su oko 14 evra.

Radnik u fabrici može da zardi po satu isto kao i prodavac oko 15 evra.

Podučavanje engleskog jezika u proseku se plaća 16 evra po satu.

Radnik na farmi može da zaradi 18 evra, dok radni u vinariji može i 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari