Koji minerali se istražuju u Nišavskom okrugu i zašto je ministarka rudarstva reagovala "uznemireno" na pitanja poslanice iz Niša 1Foto: Ilustracija Shutterstock/Steve Morfi

Narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević kazala je danas da odgovor ministarske rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović na njeno pitanje da li se i koji minerali istražuju u Nišavskom okrugu pokazuje da se i ona „bori za mesto najbahatije iz redova naprednjaka, a velika je konkurencija“.

„Ministarka se bori za mesto najbahatije iz redova naprednjaka, a velika je konkurencija, pa joj ne zameram što nema vremena da čita napisano, već odgovara napamet naučeno. Nije ona ni postavljena da bi nešto radila, nego da bi slušala i radila šta joj se kaže. Ne interesuju nju ni rudari, ni građani, nju interesuje da ispuni ono što se od nje traži, pa svako naše obraćanje doživljava kao smetnju, prepreku ka cilju. Žalosno“, rekla je poslanica Milošević za Danas.

Ministarstvo rudarstva i energetike je prethodno, na pitanje poslanice Milošević o istraživanju minerala u Nišavskom okrugu, odgovorilo da nema nikakvog „kopanja“ u tom području, a da to što neko „istražuje“ ne znači da će do „kopanja“ doći.

U Ministarstvu su optužili Milošević da „uznemirava javnost“, a da izrazom „kopanje“, koji je upotrebila u saopštenju, vređa rudarski posao i više od 100.000 ljudi koji od njega žive, zbog čega „treba da je bude sramota“.

Resorna ministarka je u izjavi novinarima dodala da je „netačno da se mineral litijum istražuje u okolini Niša“, što je, kako je kazala, „jedna poslanica objavila“ i pozvala „poslanicu“ da „malo više povede računa kada govori o kopanju i kada koristi pežorativne izraze“.

Poslanica Milošević, inače, u saopštenju i pitanjima upućenim Ministarstvu nije pominjala litijum.

„Ministarka Đedović, da je pročitala moja pitanja, znala bi da litijum nisam ni pomenula. Ali ministarku uznemirava i samo postavljanje pitanja, valjda smatra da Nišlije nemaju pravo da znaju šta se radi na području našeg grada koji se našao na mapi potencijalnih nalazišta minerala, koju su inače objavili mediji. Niti sam ja, niti je iko iz opozicije kriv što njoj i njenim kolegama građani ne veruju“, rekla je Milošević.

Koji minerali se istražuju u Nišavskom okrugu i zašto je ministarka rudarstva reagovala "uznemireno" na pitanja poslanice iz Niša 2
Jelena Milošević: Foto V. Torović

Ona je dodala da je posao narodnih poslanika da postavljaju pitanja i brane interes građana.

Prema njenim rečima, resornoj ministarki bi bilo bolje da je, umesto „korišćenja ispraznih reči i vređanja političkih neistomišljenika“, rudarima obezbedila adekvatnu opremu, poboljšala uslove rada i preduzela sve mere da se tragedije, poput one u rudniku “Soko”, kada je život izgubilo osmoro rudara, nikada ne ponove“.

„Tako se brane rudari“, zaključila je ona.

U resornom ministarstvu su, odgovarajući na saopštenje i pitanja poslanice Milošević, potvrdili da se u Nišavskom okrugu rade geološka istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata na tri polja, u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig.

U ovom okrugu postoje tri odobrenja za eksploataciju nemetaličnih mineralnih sirovina- dva odobrenja za eksploataciju krečnjaka i jedno odobrenje za eksploataciju kalcita kao industrijske sirovine. Odobrena eksploataciona polja se nalaze na teritoriji sledećih opština: Niš, Gadžin Han i Ražanj, naveli su u Ministarstvu.

Koji minerali se istražuju u Nišavskom okrugu i zašto je ministarka rudarstva reagovala "uznemireno" na pitanja poslanice iz Niša 3
Dubravka Đedović Handanović: Foto BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Reagovanje Ministarstva i Đedović Handanović usledilo je nakon što je poslanica Milošević 29. juna saopštila je da se Niš nalazi na mapi mesta u kojima se obavljaju ili će se obavljati istraživanja minerala i upozorila da Nišlije niko nije pitao da li su sa tim saglasni.

„Budući da se Niš našao na mapi mesta u kojima će se vršiti ili se vrše istraživanja minerala, obratila sam se ministarki rudarstva i energetike Đedović Handanović sa pitanjima koja se odnose na istraživanja u Nišavskom okrugu. Nišlije niko nije pitao jesu li saglasni da se naš grad prekopava. A masovni ekološki protesti u decembru 2021. godine poslali su više nego jasnu poruku- Kopati nećete!“, navela je ona.

Milošević je dodala da je zahtevala ministarkin zvaničan odgovor nakon što je dobila informacije da su „ovakva istraživanja na teritoriji grada Niša i opštine Merošina u selu Krajkovac već počela“.

Ona je u zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, upućenom Ministarstvu rudarstva i energetike, zahtevala odgovor da li je, kada, za koji vremenski period i kom pravnom licu odobreno istražno pravo na teritoriji Nišavskog okruga i na kojim tačno lokacijama.

Zatražila je, takođe, odgovor na koje minerale se odnosi istražno pravo, da li se već obavljaju istraživanja i na kojim lokacijama.

Zahtevala je i da joj se dostave i kopije svih dokumenata kojima se odobrava istražno pravo od strane nadležnih institucija, kao i sva druga dokumenta koja imaju veze sa tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari