Kokanović: Vada Srbije usvajanjem Uredbe o litijumu ubrzano radi na izazivanju nemira 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je danas da Vlada Srbije, današnjom odlukom o usvajanju Uredbe o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, hoće ubrzano da izazove nemire u Srbiji.

„Intezivnom kampanjom u poslednjih mesec i po dana protiv mene i člana našeg udruženja Nebojše Petkovića, koji smo protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru vlast u Srbiji pokušava da nas diskredituje i nacrta mete na našm glavama, jer po svaku cenu hoće da ostvari ono što je naumila i otvori rudnik litijuma kod Loznice, a mi smo im prepreka. Time će ubrzati izbijanje nemira u Srbiji“, rekao je Kokanović za Betu.

Naveo je da je neshvatljivo da predsednik države Aleksandar Vučić pominje da bezbednost rudnika po životnu sredinu treba da garantuje Nemačka, kao prijatelj Srbije, koja je, za vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine u Jadru streljala 3.600 ljudi.

On je istakao da je pre dvadesetak dana podneo krivučnu prijavu protiv osobe koja je došla kod njega i rekla da je „dobila novac da reši problem sa otvaranjem rudnika litijuma“.

Vlada Srbije donela je danas Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar.

U Uredbi je navedeno da danom stupanja te uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ustavni sud je pre pet dana, 11. jula, na inicijativu kompanije Rio Tinto, koja je imala dozvolu za istražna prava i planira da otvori rudnik litijuma, ukinula Uredbu Vlade Srbije o ukidanju Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekt „Jadar“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana rekao da ništa ne zna o toj odluci Ustavnog suda jer nije od obaveza stigao da se informiše.

Vlada Srbije je 20. januara 2022. godine, pred parlamentarne izbore na pritisak javnosti i zbog protesta nezadovoljnih građana ukinula uredbu o Prostornom planu koji je temeljni dokument za sve neophodne dozvole za otvaranje rudnika, a tadašnja premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da je „stavljena tačka na Rio Tinto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari