prosečna plataFoto: Shutterstock/ValentinaPopovic

Iako je predlog reprezentativnih sindikata da bi minimalac od 1.januara sledeće godine trebalo da iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe u potpunosti ispravan nadležni ga neće uvažiti već će umesto toga odrediti znatno nižu cifru, a glavnu reč u tome će imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra stručna javnost.

Minimalac bi u sledećoj godini, prema predlogu sindikalaca, trebalo da iznosi 61.800 dinara mesečno što je, po njihovoj računici, 60 odsto od prosečne potrošačke korpe u Srbiji.

Sa druge strane, poslodavci smatraju da bi minimalna zarada trebalo da se poveća za osam odsto, a predstavnici Ministarstva finansija će procenat povećanja saopštiti na sledećem sastanku partnera u Socijalno-ekonomskom savetu zakazanom za 19.avgust.

Podsećanja radi, minimalac u ovom trenutku iznosi tačno 47.154 dinara mesečno što je, ilustracije radi, niže od iznosa minimalne potrošačke korpe, a to je 53.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta nagovestio da bi minimalna zarada mogla da se poveća “značajno preko 50.0000 dinara” ali nije hteo da dalje govori na tu temu kako ne bi, kako je istakao, pokvario pregovore partnera u Socijalno-ekonomskom savetu.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, centrale koja nije reprezentativna te ne učestvuje u radu SES-a, kaže za Danas da bez obzira na pregovore koji se vode u tom telu ono neće doneti odluku o visini minimalne zarade za sledeću godinu niti će taj iznosi biti onakav kakav traže predstavnici reprezentativnih sindikata.

– Kao što je to bio slučaj i dosad i ovog puta pregovori u okviru SES-a neće imati nikakav uticaj na određivanje minimalne zarade u sledećoj godini. Drugim rečima predlozi reprezentativnih sindikata neće biti uvaženi. Takođe, nisu bitni ni stavovi poslodavaca čak ni same Vlade. Odluku o visini minimalca će doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je već nagovestio da će taj iznos biti iznad 50.000 dinara. S obzirom na to da je poslednji podatak o visini minimalne potrošačke korpe u Srbiji 53.000 dinara mislim da će na kraju novi minimalac biti upravo toliki – navodi naš sagovornik.

On dodaje da s obzirom na to koliko su porasli troškovi života taj iznos minimalne zarade neće biti ni opravdan niti dovoljan za radnike kojima je namenjen.

– Na taj način ćemo doći u situaciju da će jedna četvrtina zaposlenih u Srbiji primati minimalnu zaradu što je svakako negativno, Međutim, po tom pitanju se ništa neće promeniti dok reprezentativni sindikati ne promene svoj način razmišljanja. Ono što bi trebalo da urade je da napuste pregovore u slučaju da Vlada odbije njihove predloge. Takođe, bilo bi nužno da se napravi zajednička platforma svih aktivnih sindikata, bez obzira da li su reprezentativni ili ne, o visini minimalne zarade. I da se donese odluka da se ispod tog iznosa neće ići u pregovorima sa nadležnima. U slučaju da takav predlog bude odbijen trebalo bi krenuti u proteste pa i u generalni štrajk – ističe Veselinović.

Ekonomista Milan R. Kovačević takođe ne veruje da će predlog sindikata o visini minimalne zarade nadležni prihvatiti.

– Minimalnu zaradu će odrediti predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao što odlučuje i o nizu drugih pitanja. Izvesno je da predlog sindikata neće biti prihvaćen. Ono što znam iz razgovora sa ljudima koje poznajem,a primaju minimalne zarade, je to dai su veoma razočarani u sindikate jer smatraju da oni njihova radnička prava ne štite na adekvatan način – naglašava naš sagovornik i dodaje da bi o visini minimalca trebalo raspravljati na ozbiljan način a ne donositi odluke na način kako se to sada čini.

Inače, cilj reprezentativnih sindikata je da se minimalna zarada sa sadašnjeg iznosa poveća za 30 odsto, kako bi se do 2027. ostvario cilj Vlade da minimalac iznosi 650 evra.

Važno je podsetiti da je usvajanjem zaklljučaka na sednici Socijalno-ekonomskog saveta 2018. godine predviđeno da se za tri godine minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Međutim, do danas Vlada Srbije nije ispunila dogovoreno.

Pregovori partnera u Socijalno-ekonomskom savetu o visini minimalne zarade za 2025. godinu, odnosno predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva finansija počeli su 15. avgusta a trebalo bi da se okončaju do 15.septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari