Koliki minimalac traže sindikati? 1foto: L.L./ATAImages

Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je danas da će tražiti da minimalna cena rada u 2025. godini iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe, odnosno 61.858 dinara.

To bi bilo povećanje od 31,2 odsto u odnosu na sadašnji minimalac.

Kako je rečeno, sindikalci su svesni da je to veliko povećanje i da će Ministarstvo finansija reći da mora da zaštiti poslodavce.

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović je novinarima rekao da će 15. avgusta početi pregovori Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije o minimalnoj zaradi za 2025. godinu i da očekuju podršku drugih sindikata.

On je kazao da će SSSS tražiti da prema projekciji minimalna cena rada po satu u naredne tri godine (2025-2027) raste po istoj stopi kao što je rasla u 2024. godine (17,83 odsto) i u 2025. godini treba da iznosi 319,3 dinara.

„Ono što najavljuju iz Vlade neće nas zadovoljiti, jer to povećanje koje oni predlažu je da će 2027. godine minimalna zarada biti 650 evra“, rekao je on.

„Mi smo napravili projekciju i izračunali smo da bi se došlo do minimalne zarade 650 evra 2027, prosečno povećanje minimalne zarade svake godine bi trebalo da bude oko 17,83 odsto, što bi značilo da bi u ovoj godini po tim najavama minimalna zarada najmanje trebala da bude 55.300 dinara“, kazao je Mihajlović.

Kazao je da je cilj da minimalna zarada raste više da bi se zaštitili radnici, da mladi i kvalifikovani ne bi odlazili iz zemlje, i da sindikati nisu protiv stranih investicija i stranih radnika koji dolaze u Srbiju.

Potpredsednik SSSS i predsednik Savez samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić smatra da minimalna cena rada za 2025. godinu neće biti rezultat kompromisa, već usključivo odluke Vlade Srbije.

„Imamo šansu da se na realnim osnovama borimo za minimalnu cenu rada koja bi trebalo da popravi životni standard naših članova i građana“, kazao je Milić.

Podsetio je da je Evropska komisija donela direktivu koja važi za sve čalanice Evropske unije, da minimalna cena rada treba da bude 50 odsto prosečne potrošačke korpe, odnosno 60 odsto minimalne potrošačke korpe ili obrnuto, sa preporukom da to ne važi za zemlje koje imaju mali iznos zarade kao što je Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari