Koliki rast BDP-a Evropska banka za obnovu i razvoj prognozira Srbiji za ovu i narednu godinu? 1Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je publikaciju Regionalne ekonomske perspektive u kojoj je prognozirala da će rast BDP-a Srbije dostići 3,8 odsto 2024. godine, saopšteno je danas iz te institucije.

Prema njihovoj analizi, na Zapadnom Balkanu će rast ubrzati sa 2,5 odsto u 2023. godini na 3,4 odsto u 2024. i 3,7 odsto u 2025, podstaknut snažnim prilivom turizma u Albaniji, održivim rastom potrošnje u Crnoj Gori, kao i snažnim investicijama u Srbiji.

„Nakon rasta BDP-a od 2,5 odsto u 2022. i 2023. godini, srpska privreda je značajno porasla na 4,3 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024. godine. Ubrzanje je bilo podstaknuto uslužnim delatnostima, pretežno trgovinom, turizmom i ugostiteljstvom i građevinarstvom“, saopštila je EBRD.

Deficit tekućeg računa se, kako navode, udvostručio u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine, dostigavši preko 1,2 milijarde evra (3,3 odsto BDP-a), podstaknut visokim uvozom, odlivom dividendi i manjim državnim transferima iz inostranstva.

Zatim, neto prilivi stranih direktnih investicija ostali su na istom nivou kao u prvoj polovini 2023. godine (dve milijarde evra).

Što se tiče inflacije, ona je ostala povišena u poređenju sa ostatkom regiona, na 4,3 odsto u julu 2024, podstaknuta baznom inflacijom.

Međutim, kako dodaju, referentna stopa je dva puta smanjena u poslednjih nekoliko meseci sa svog maksimuma od 6,5 odsto na šest odsto u julu ove godine.

Iz EBRD dodaju i da je fiskalna politika ostala ekspanzivna, sa daljim rastom javnih plata i penzija najavljenim za ovu godinu.

„Očekuje se da će rast dostići 3,8 odsto u 2024. godini na osnovu snažnog učinka u prvoj polovini godine, kao i ekspanzivne fiskalne i monetarne politike, podsticanja potrošnje i kapitalnih investicija. U 2025. predviđa se da će se rast ubrzati na četiri odsto, uz rizike koji se ogledaju u zategnutomtržištu rada, geopolitičkoj nestabilnost i nepovoljnim vremenskim uslovima. Uspešno sprovođenje reformi u upravljanju državnim preduzećima, kao i pažljivo planirane i sprovedene javne investicije mogu podstaći rast“, zaključuju oni.

Kako podsećaju, EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložio više od devet milijardi evra kroz 362 projekta, od kojih je većina podržala privatni sektor.

„Fokus Banke u zemlji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi“, poručili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari