Koliki su iznosi subvencija iz gradskog budžeta za užičke poljoprivrednike? 1Foto: N. Kovačević

Poljoprivednici iz Užica ove godine mogu da računaju na podršku od 48 miliona dinara, a konkurs za korišćenje tih sredstava je već raspisan.

Od tog iznosa, 45 miliona dinara je planirano u gradskom budžeta za direktne subvencije, a ostatak od tri miliona dinara su sredstva iz nedavno osnovang Fonda za poljoprivredu.

Član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović je naveo da je za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području grada, planirano osam miliona dinara više, nego prošle godine.

On je objasnio da je od 10. maja, kada je raspisan konkurs za korišćenje tog novca, podneto više od 200 zahteva.

„Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Pored toga, merama je obuhvaćena i nabavka stočnih grla, sistema za zalivanje i zasenjivanje, plastenika, sadnica, laktofriza“, kazao je Kuzmanović.

Koliki su iznosi subvencija iz gradskog budžeta za užičke poljoprivrednike? 2
Slobodan Kuzmanović/ Foto: N. Kovačević

Pojasnio je da će se podržati i nabavka sertifikovanog materijala u organskoj proizvodnji i neophodnih sertifikata.

„Povećani su i limiti, tako da je sada on 360.000 dinara za sve mere. To znači da“, naveo je, „poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati za više mera, ali maksimalni povraćaj je 360.000 dinara“.

Uslovi za prijavljivanje su, kako je rekao, isti kao prethodnih godina i  podrazumevaju da je gazdinstvo registrovano i aktivno, te da su prebivalište i parcela vlasnika na području Užica.

„Novca ima za sve zainteresovane poljoprivrednike“, poručio je gradski većnik.

Besplatna poseta novosadskom sajmu  

Kuzmanović je pozvao poljoprivrednike da se prijave za odlazak na  Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji organizuje Grad, 23. maja, istakavši da je prevoz besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari