Koliko će moći da zarade berači malina na jugu Srbije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Berba malina na području sedam opština Pčinjskog okruga, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trebalo bi da počne naredne nedelje, a zbog većeg roda u odnosu na prošlu godinu malinari su za berače udvostručili cenu po ubranom kilogramu.

Prošle sezone za kilogram ubrane maline beračima je plaćano 55 dinara, a ove godine prema najavama ta cena će biti oko sto dinara, što iskusnim beračima daje šansu za dobru zaradu.

„Dobar berač malina sa iskustvom dnevno može da „skine“ i do 50 kilograma ovog voća, što daje šansu za zaradu od 5.000 dinara na dan“, kaže nam Miloje Ilić, vlasnik malinjaka iz okoline Vranjske Banje.

On navodi da je malina ove godine kod njega, ali i kolega iz susednih opština, „izuzetno dobro rodila“, te da je „kvalitet voća vrlo dobar“, pa u skladu sa time očekuje i otkupnu cenu od preko dva evra za kilogram.

„Biće problema sa obezbedjivanjem berača jer mnogi od njih već sada su „kaparisani“ od strane naših kolega iz Šumadije gde postoje mnogo veći zasadi maline od onih koje mi ovde na jugu posedujemo“, kaže sagovornik Danasa.

Otuda je po njegovim rečima i povećana cena po kilogramu ubranog voća.

Prošle godine glavni teret berbe poneli su mladji berači, uglavnom srednjoškolci koji su za dve nedelje kaoliko traje kampanja u malinjacima uspeli da zarade pristojan novac.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari