Koliko će nas koštati nakon isteka starog dokumenta nova lična karta ili pasoš? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Za obnavljanje dokumenata kao što su lična karta ili pasoš uglavnom se odlučujemo u poslednjem trenutku, iz razloga kao što su procedure podizanja novca u bankama ili skorašnjeg putovanja u inostranstvo.

Koliko će koštati nova lična karta ili pasoš je prvo što svako od nas pomisli u tom trenutku.

Interesantan podatak je da visina te usluge kada je reč o pasošu zavisi isključivo od toga da li nam je taj dokument hitno potreban ili ne.

Ono što olakšava postupak koji se nužno mora obaviti je to da je od januara prošle godine zahtev za izdavanja lične karte i pasoša, kao i državljanstva i prijave prebivališta moguće podneti u elektronskoj formi na portalu eUprave.

Na tom portalu građani dobijaju takozvanu jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu regulisati karticom, mBenkingom, u banci ili pošti.

Takođe, pogodnost je i taj što na ovaj način građani mogu da zakažu I svoj termin predaje zahteva za odgovarajuće dokumente.

U konkretnom slučaju to znači da neće čekati u redu već će je dovoljno da se pojave u terminu koji im je dodeljen i biće prozvani i odmah primljeni kako bi nadležnom službeniku predali papire.

Dokaz o uplati se predaje na šalteru Ministarstva unutrašnjih poslova ili prilikom odlaska na zakazani termin dobijen preko portala eUprave.

Za zamenu lične karte je potrebno uplatiti dve takse, jednu koja iznosi 928, 8 dinara i drugu koja košta 226 dinara, odnosno ukupno 1.154,8 dinara.

Na taj iznos je potrebno dodati i proviziju banke ili pošte te je ukupna cena koju treba platiti oko 1.200 dinara.

U Zakon o ličnim kartama je uvedena i jedna novina a to je proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale ili izgubljene.

Pre izmena proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se sada to radi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Administrativna taksa za oglašavanje lične karte nevažećom košta 900 dinara, a uplatnica se nalazi na portalu eUprave.

Prilikom podnošenja zahteva za zamenu lične karte koja je istekla neophodno je poneti taj dokument i dati saglasnost da MUP po službenoj dužnosti pribavi izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, ukoliko to građanin to želi.

Međutim, ako posedujete biometrijsku ličnu kartu nije neophodno pribavljati dokumentaciju, s obzirom na to da u bazama MUP ti podaci već postoje.

Kada lična karta istekne građanim ima 15 dana od datuma isteka da podnese zahtev za izdavanje nove.

Koliko je novca potrebno izdvojiti za izdavanje nove lične karte i pasoša?

Prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu u iznosu od 50 hiljada dinara ili 30 dana zatvora.

Predviđena je i novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara za svakog ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte.

Kada je reč o dobijanju novog pasoša važno je znati da je za njegovo izdavanje potrebno sedam dana, ali je putnu ispravo moguće dobiti i u roku od 48 sati ako za to postoje opravdani razlozi.

U tom slučaju se pasoš dobija po ubrzanom postupku. Ako pak građanin ne poseduje dokaz o hitnosti, novi pasoš se izdaje uz novčanu nadoknadu.

Osnovna naknada za obrazac pasoša u redovnom postupku izdavanja iznosi 3.600 dinara.

U hitnim slučajevima pak , poput primera radi potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložnog službenog puta ili iz drugih opravdanih razloga, a uz uslov da su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je u obavezi da pasoš izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

U tom slučaju plaća se osnovna naknada za obrazac pasoša.

Uredbom o vrstama usluga koje pruža MUP i visini takse za pružene usluge propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša u Srbiji po ubrzanoj proceduri, takođe u roku od 48 sati od trenutka podnošenja, a bez priloženog dokaza o hitnosti, uz osnovnu naknadu za izdavanje pasoša plaća i taksa koja iznosi 5.000 dinara.

U praksi to znači da po ubrzanoj proceduri i bez dokaza o opravdanosti, izrada pasoša košta ukupno 8.600 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari