Koliko je partnerstvo s Etihadom koštalo Srbiju? 1Foto: Dušan Atlagić

Podatak da je Vlada Srbije ponovo stoprocentni vlasnik Er Srbije jasan je pokazatelj da je aranžman sa Etihadom bio potpuni promašaj te da bi ta avio-kompanija trpela konstantne gubitke da nije bilo državnih subvencija kojima je održavano njeno poslovanje, smatra domaća stručna javnost.

Podsećanja radi, avio-kompanija iz Dubaija Etihad ervejz, 2013. godine kupila je 49 odsto srpske državnog avio-prevoznika JAT, koji je preimenovana u Er Srbija, dok je država zadržala 51 odsto vlasničkog udela.

Etihad se obavezao da će u Er Srbiju uložiti 40 miliona evra, a iako manjinski vlasnik, dobio je puno pravo upravljanja i donošenja poslovnih odluka.

U decembru 2020. godine, na zahtev poslovodstva Er Srbije, usledila je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije kako bi se suzbile posledice nastale zbog epidemije korona virusa.

Shodno tome, državno vlasništvo u Er Srbiji povećano je sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto.

Druga dokapitalzacija kompanije usledila je u septembru prošle godine čime je Republika Srbija postala vlasnik 83,58 odsto Er Srbije dok je udeo drugog akcionara, Etihad ervejza, pao na 16,42 odsto.

Prvu dokapitalizaciju država je obavila novčanim ulogom od 100 milona evra.

Potom, u junu 2022. godine Vlada Srbije novim zaključkom „prihvata Izveštaj o proceni vrednosti štete i objektivnog gubitka koje je kompanija Er Srbija pretrpela zbog pandemije kovida-19 u periodu od 19. marta 2020. do 31. decembra 2021“, te je na osnovu toga izvršen upis novog novčanog uloga u iznosu od 15,47 miliona evra.

Potpuno preuzimanje Er Srbije od Etihada završeno je tako što je juče završena sva neophodna papirologija kojom država Srbija postaje stoprocentni vlasnik ove avio-kompanije.

Tim povodom ministar finansija Siniša Mali izjavio je da “od kompanije koja je bila u bankrotu, Er Srbija sada leti na četiri kontinenta i da je postala primer uspešne avio-kompanije i doprinosi daljem ekonomskom razvoju zemlje”.

– Želim da se zahvalim ljudima iz Etihad ervejza, koji su od 2013. godine naši partneri i suvlasnici Er Srbije.

Oni iz Er Srbije izlaze zbog njihovih poslovnih odluka, a na nama je da razvijamo našu kompaniju – izjavio je ministar Mali.

Međutim, ako se pogledaju cifre vezane za poslovanje srpskog nacionalnog avio-prevoznika u proteklih deset godina nije potrebno biti stručnjak da bi se videlo da je partnerstvo sa Etihadom Vladi Srbije kao većinskom vlasniku Er Srbije nanelo velike troškove.

Takođe, podaci ukazuju da je glavni razlog izlaska kompanije iz Emirata iz vlasništva u Er Srbiji činjenica da se sama suočila sa ogromnim finansijskim gubicima zbog sopstvenih loših poslovnih odluka.

Istina je da je od dolaska strateškog partnera Er Srbija svake godine, sem 2020. i 2021. u vreme najjačeg udara epidemije korona virusa, ostvarivala dobit.

Tako je, primera radi u periodu od 2014. do 2019. dobit kompanije iznosila ukupno 47,3 miliona evra.

Međutim, ako se zna da je država od 2014. bila prinuđena da svake godine, sem prošle, izdvaja subvencije za podršku poslovanju Er Srbije u zbirnom iznosu koji se procenjuje na između 340 i 440 miliona evra, potpuno je očigledno da bi srpska nacionalna avio-kompanija trpela konstantan gubitak da je kojim slučajem izostala novčana pomoć države.

Takođe, treba istaći i to da je zbog dva kredita iz 2015. i 2016. godine, koje je uzela od kompanije iz Emirata, kao i po osnovu nadoknade za lizing njenih aviona, Er Srbija morala Emiraćanima da isplati sumu od oko 185 miliona evra.

Prva godina u kojoj je Er Srbija ostvarila profit, bez da je dobijala subvecnije od države, jeste prošla, dakle u periodu u kome se Etihad praktično povukao iz rukovođenja kompanijom i sa znatno smanjenim vlasničkim udelom.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da ne postoji nijedan razlog da se nadležni u državi hvale saradnjom sa Etihadom.

– To što je država postala stoprocentni vlasnik Er Srbije je još jedan pokazatelj da je poslovni aranžman sa Etihadom bio veoma loš i definitivno nije nešto s čim se treba hvaliti. S obzirom na taj poslovni neuspeh dobro je što se država odlučila da otkupi od kompanije iz Emirata preostali udeo vlasništva u Er Srbiji. Nadam se da nije morala da plati veliku sumu novca zbog toga. Kako će kompanija poslovati u narednom periodu preostaje da se vidi – navodi Kovačević.

I ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je strateško partnestvo sa Etihadom za Srbiju bilo pogubno jer je država subvencijama morala da pokriva poslovne gubitke.

– Bez obzira na to što smo bili suočeni sa epidemijom korona virusa ne očekuje se da država investitoru na taj način pokriva troškove poslovanja. Takođe, država je bila u gubitku i zbog preterano skupog lizinga za avione Etihad ervejza. Bilo je u redu što je pre 10 godina Srbija tražila strateškog partnera za JAT, ali se pokazalo kao veoma loše što je za njega izabrana kompanija poput Etihada. Da li u narednom periodu Er Srbiju treba privatizovati ili ona treba da nastavi da posluje kao državno preduzeće trebalo bi da pokaže stručna analiza koju je nužno uraditi – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari