Javnosti nisu dostupni podaci o prihodima ministara i funkcionera koja ne dolaze iz državnog budžeta, odnosno one koje primaju iz privatnog sektora. U Agenciji za borbu protiv korupcije za Danas objašnjavaju da je to slučaj zato što su upravo političari doneli takav zakon.


„I mi bismo najviše voleli da su javnosti dostupni svi podaci o primanjima ministara i funkcioneri, a ne samo oni koji dolaze iz budžeta, ali zakon je propisao da se to ne objavljuje javno, odnosno da to nije njihova obaveza“, rečeno nam je u Agenciji.

Tako je, recimo, moguće da Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i životne sredine, sudeći po objavljenim podacima na sajtu Agencije, nema nikakve prihode.

– Ja primam platu na univerzitetu gde držim predavanja. Reč je o Megatrendu, i to je prijavljeno Agenciji. Prijavljen je i moj tekući račun. A, pošto to nije trošenje državnih para, onda ne stoji na sajtu Agencije. Međutim, uredno stoji u mojoj prijavi Agenciji, koju sam uradila kad sam postala ministarka – ističe za Danas Mihajlovićeva.

Na sajtu Agencije piše da Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija prima 33.000 dinara mesečno kao ministar i 77.000 dinara u Visokoj strukovnoj školi za preduzetništvo. Član je Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ali bez ikakvih naknada.

– Ja se pružam koliko mi je jorgan dugačak – odgovorio je Rasim Ljajić na pitanje Danasa kako živi sa oko 800 evra mesečno, odnosno kako će sa još 100 evra manje, nakon obračuna plate po novim restriktivnim merama Vlade Srbije.

Ivica Dačić, premijer Srbije prima premijersku platu od 172.000 dinara (koja će nakon najnovijeg smanjenja iznositi tridesetak hiljada manje). Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, odrekla se ministarske plate, ali prima 92.700 dinara kao redovan profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i 350.000 po okončanju pojedinih faza projekta na Kliničkom centru Kragujevac. Aleksandar Antić, ministar saobraćaja, prima ministarsku platu od 105.800 dinara. I ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić prima takođe samo ministarsku platu od 110.000 dinara i nema ušteđevinu. Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, ima dva izvora prihoda: kao potpredsednik 101.000 dinara i penziju od 72.000 dinara.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane, prima platu od 108.912 dinara. Dragan Glamočič, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prima ministarsku platu od 106.195,38 dinara. Lazar Krstić prima platu kao ministar finansija 98.694 dinara, potom kao predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita 49.000, za funkciju člana Upravnog odbora Fonda za razvoj 43.000 dinara, i na kraju 43.000 dinara kao član Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić prima ministarsku platu od 98.695 dinara, a ministar odbrane Nebojša Rodić zarađuje 111.000 dinara.

Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave prima tri plate – kao ministar 110.000 dinara, kao član Nadzornog odbora Fonda za razvoj AP Vojvodine prima 49.000 dinara mesečno, a za funkciju predsednika Nadzornog odbora Fonda za razvoj Srbije 43.000 dinara. Ministar privrede Saša Radulović prima dve plate, jednu ministarsku od 100.273 dinara i drugu za funkciju člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita u iznosu od 46.000 dinara.

Nikola Selaković, ministar pravde prima tri plate: ministarsku od 99.484 dinara, kao član Visokog saveta sudstva – 15.177 i kao član Državnog veća tužilaštva, takođe, 15.177 dinara.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović odrekao se ministarske plate, ali prima 140.000 dinara kao profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i kao naučni saradnik 15.000, dok na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju prima 50.000 dinara. Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac prima platu od 107.379 dinara.

Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja nakon je rekonstrukcije Vlade ponovo počeo da prima ministarsku platu od 112.000 dinara, iako se iste bio odrekao u prvoj godini obavljanja ministarske funkcije. Vanja Udovičić, ministar sporta prima ministarsku platu od 101.458 dinara, dok ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin prima platu od 108.564 dinara. Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja ima platu od 101.597 dinara, dok Branko Ružić, takođe, ministar bez portfelja, zarađuje 113.098 dinara.

Na pitanje kako gleda na to što njegova plata dolazi pod udar solidarnog poreza, Ružić je rekao da mu je „kao levičaru i demokrati princip solidarnosti vrednost koju baštini i da mu to ne smeta, ako na taj način simbolično može da pomogne društvenom interesu i izlasku zemlje iz krize“. Ružić je, odgovarajući na pitanja koliko će ga to pogoditi, rekao da će biti srećniji što je taj novac izgubio u cilju društvenog interesa „nego da ga je izgubio na kladionici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari