Umešala se i italijanska policija: Koliko košta proizvodnja Dior torbe od 2.780 dolara? 1EPA/IAN LANGSDON

Svetski mediji pišu da je istraga razotkrila da luksuzni brend Dior proizvodi svoje torbe za samo 57 dolara, a prodaje ih u prodavnicama za čak 2.780.

Racija italijanske policije na Diorove proizvodne jedinice otkrila je tamnu stranu luksuznih brendova, navodi Hindustan Times.

Luksuzni modni brend Dior, u vlasništvu LVMH-a , proizvodio je torbe za 57 dolara i prodavao ih za 2.780 dolara.

Radnici su bili izloženi brutalnim uslovima, a italijanska istraga o Diorovim dobavljačima otkrila je nehumane uslove rada radnika.

Takođe,  drugi luksuzni brend, Armani , učestvovao je u sličnim malverzacijama, plaćajući 99 dolara za izradu jedne torbe, koje su prodavali za više od 1.900 dolara u svojim prodavnicama.

Šokantni uslovi rada

Istraga je otkrila nehumane uslove rada, da su radnici spavali u vrećama za spavanje i radili bez ikakvih pauza.

Rojters navodi da je mapiranje podataka o potrošnji električne energije pokazalo neprekidne proizvodne cikluse dan-noć, uključujući i tokom praznika.

Pored toga, sigurnosni uređaji su uklonjeni sa mašina kako bi im se omogućilo da rade brže, navodi se u dokumentu.
Većina radnika bili su kineski ilegalni imigranti, koji žive u zemlji bez odgovarajuće dokumentacije.

Da bi se ubrzao proces proizvodnje, eliminisani su sigurnosni uređaji na mašinama za lepljenje i četkanje. Ovo ozbiljno smanjenje troškova u proizvodnji omogućilo je Dioru da prodaje torbe sa „pozlaćenim“ cenama od preko 1.000 dolara i održava visoku maržu.

Sudska akcija

Milansko pravosuđe izdalo je nalog da se obe proizvodne jedinice Diora i Armanija stave pod sudsku upravu na godinu dana.

Ovaj potez bez presedana podstaknut je nalazima istrage nakon masovnih kršenja zakona o radu u fabrikama luksuznih brendova.

Tužilaštvo je navelo da kršenje radnih standarda nisu izolovani incidenti, već uobičajeni način proizvodnje brendova kako bi se ostvario veći profit.

Radnici su radili danonoćno, eksploatisani su, i zanemarivani su im zdravstveni i bezbednosni standardi, radno vreme i plata.

U presudi na 34 stranice, sudije su navele da su radnici prisiljeni da spavaju na radnom mestu kako bi im „radna snaga bila na raspolaganju 24 sata dnevno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari