Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Odlazak u restoran na ručak mnogim građanima je odavno luksuz, posebno ako je čitava porodica u pitanju. Da je zaista tako pokazuje naša „patrola“ u restoranima koja je utvrdila da prosečna porodica i u najjeftinijim restoranima za ručak treba da izdvoji najmanje tri hiljade dinara.

Na meniju su se našli teleća čorba, kao uvod u ručak, porcija ćevapa, pilećih ražnjića ili pečenja, kupus ili šopska salata.

Za one koji vole drugu vrstu kuhinje u ponudi je pica i praktično najisplativije je uzeti porodičnu picu, sa izuzetkom juga gde je tradicionalno roštilj povoljniji, a porcije veće nego u ostatku zemlje.

Desert nije uračunat u ovu varijantu ručka.

Ručak u Šapcu: Teleća čorba, pileći ražnjići i kupus salata za 920 dinara

Za one koji žele da u nekom od šabačkih restorana pojedu porciju ćevapa, to će ih koštati od 600 do 880 dinara, u zavisnosti od lokacije i ekskluzivnosti mesta na kome su odlučili da ručaju. U ponudi su i angus ćevapi za 940 dinara.

Ako uz njih naručite i šopsku salatu, moraćete da doplatite između 180 i 280 dinara.

Teleća čorba može se naći po cenama od 250 do 320 dinara, a pileći ražnjići od 520 do 810 dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 2
Foto: Kristina Vučićević/Danas

Pizza Capriciosa (32 cm) koštaće vas od 380 do 450 dinara, Pizza Margarita od 300 do 350, a Pizza Mozzarela od 450 do 480 dinara.

Ukoliko se pak odlučite za praseće pečenje, taj užitak će vas u Šapcu stajati od 1.570 do 1.800 dinara, uz dodatak kupus salate, čija se porcija kreće od 150 do 290 dinara.

U Zrenjaninu slabo nude pečenje ali ga, ipak, ima

Koliko košta ručak u nekoj zrenjaninskoj kafani i restoranu zavisi od porudžbine, a mnogi ugostitelji nude kompletan obrok od 500 do 800 dinara.

Teleću čorbu nismo našli u ponudi zrenjaninskih restorana, samo ragu čorbu sa svinjskim mesom koja košta 300 dinara.

Tradicionalnih srpskih pečenjara i pečenja nema u gastronomskoj ponudi Zrenjanina, ne bar na način kako je to u ostatku zemlje zastupljeno. Ipak, klasične kafane i restorani sa nacionalnim specijalitetima nude ovu vrstu mesa čija se cena kreće od 1.700 dinara do tri hiljade dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 3
Foto: Privatna arhiva

Svinjsko pečenje je 1.700 dinara, jagnjeće 2.500, a u restoranu u Karađorđevom parku može se pojesti i pečenje od teletine, koje košta 3.000 kilogram.

Porcija od deset ćevapa u četiri retsorana tradionalne srpske kuhinje kreće se od 600 do 780 dinara, a pileći ražnjići od 700 do 810 dinara.

Šopska salata košra od 250 do 280 dinara a kupus salata od 100 do 180 dinara.

Picu u restoranima nacionalne kuhinje niko ne sprema, čak se iznenade kada pitate ima li tako nečega u ponudi.

Za pice su rezervisane picerije, kojih ima dosta, a kod najpopularnijih se cene kreću od 700 do 1.490 dinara za one veće, porodične pice.

Zaječar: Povišene cene ne utiču na ljude

Cene u restoranima u Zaječaru variraju od restorana do restorana, a zajedničko je svima, da cene bukvalno “skaču” na nekoliko dana.

Uporodeli smo cene u pet restorana u gradu na Timoku, a cene u njima se razlikuju i za više od 20 odsto.

Porcija ćevapa u restoranima u Zaječaru kreće se 750 dinara za 450 grama, do čak 960 dinara za 600 grama. U pojedinim restoranima kilogram ćevapa je 850 dinara i 980 dinara za 900 grama.

Što se teleće čorbe tiče, cene su u rasponu od 140 do 280 dinara za porciju, dok je šopska salata od 200 do 350 dinara.

Pileći ražnjići koštaju od 1.100 dinara za porciju od 800 grama, do 620 dinara za 350 grama, dok praseće i jagnjeće pećenje u gradu na Timoku „vredi“ od 1.900 do 2.100 za prasetinu i 2.400 do 2.600 dinara za jagnjetinu.

Porcija kupus salate u restoranima u Zaječaru kreće se od 150 do 200 dinara za porciju.

Pica u restoranima košta od 500 dinara za Margaritu do 700 dinara za bogatije po sadržaju, a pice za dve osobe koštaju od 650 do 900 dinara.

Vlasnici restorana kažu da cene ne utiču na broj gostiju i da su gužve u restoranima standardne.

Majdanpek: „Crvena“ po osobi

Ukoliko se odluče za ručak ili večeru u kafanskoj varijanti stanovnici majdanpečke opštine, naravno i turisti koji posećuju ovaj deo Srbije, treba u proseku da pripreme „jednu crvenu“ po osobi. I to pod pretpostavkom da ne jedu „specijalitete kuće“ već klasiku: čorbicu, porciju ćevapa ili picu i kupus salatu. U slučaju da na meniju želite pileće ražnjiće ili praseće pečenje račun će biti veći od hiljadu dinara.

Ako je suditi po cenama u tri restorana i jednom hotelu u Majdanpeku i Donjem Milanovcu koje smo obišli, cene hrane su generalno posmatrane slične, a najveća razlikKoliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 4a je kod prasećeg pečenja, koga inače nema u ponudi svih ugostiteljskih objekata.

U jednom od majdanpečkih restorana sa specijalitetima lokalne kuhinje teleća čorba kojom može da se započne obrok staje 170 dinara, porcija ćevapa uobičajene težine 350 gr sa prilogom – obično je to pomfrit – košta 500 dinara. Kupus salata po porciji je 200, koliko košta i šopska salata. Pilećih ražnjića nema i kad je piletina u pitanju ovde gosti često naručuju pileće belo – 250 dinara ili batak sa karabatakom za 200 dinara. Pice nisu na meniju, a praseće pečenje se prodaje po ceni od 1.500 dinara za kilogram.

Za ručak u hotelu treba spremiti nešto više para u odnosu na restorane, jedino što je jeftinije je kupus salata. Porcija ćevapa košta 620 dinara, a pileći ražnjići u slanini 940 dinara, kupus salata je 140, a šopska 260 dinara. Oni koji preferiraju picu u majdanpečkom hotelu će je platiti 600 dinara, a kilogram prasećeg pečenja je 2.200 dinara.

Proveravali smo cene i u restoranima u Donjem Milanovcu, drugom gradskom naselju majdanpečke opštine. Na prvi pogled cene u restoranu koji je izvan grada izjednačene su sa ostalima, međutim kako su porcije veće od uobičajenih kafanskih, 500 grama je u pitanju, onda je povoljnije jesti ovde.

Teleća čorba je 200 dinara, porcija ćevapa (kako već rekosmo od 500 gr) je 600 dinara, pileći ražnjići, takođe 500 gr koštaju 800 dinara, a za kilogram prasećeg pečenja treba izbrojati 1.800 dinara. Cena kupus salate je 180, a šopske 200 dinara.

U restoranu domaće kuhinje u Donjem Milanovcu ako ručak ili večeru počinjete telećom čorbom spremite 250 dinara, odlučite li se za ćevape kao glavno jelo platićete još 600 dinara, a ako ste raspoloženi za piletinu porcija rolovane (nema pilećih ražnjića) košta 750 dinara. Uz glavno jelo ide obično salata, kupus ovde košta 210, a šopska 260 dinara. Ljubitelji pice mogu da biraju između više vrsta, a cene ovog italijanskog specijaliteta kreću se od 540 do 840 dinara. U ovom restoranu u ponudi nema prasećeg pečenja.

Novi Pazar: Dobra hrana za relativno malo novca

Cene najpopularnijih jela u novopazarskim restoranima blago su uvećane ovog proleća, ali se u ovom gradu, u odnosu na ostale u Srbiji, može lepo jesti za relativno malo novca

Tako je cena porcija nadaleko čuvenih novopazarskih ćevapa (10 i cela) 500 dinara, dok će oni koji sa roštilja više preferiraju pileće ražnjiće morati da izdvoje od 300 do 400 dinara.

Cene pica standardne veličine su, u zavisnosti od vrste, od 300 do 400 dinara, dok su porodične od 800 do 1.200 dinara.

Tanjir teleće čorbe u novopazarskim ugostiteljskim objektima košta od 250 do 300 dinara, dok je u restoranima, u kojima ima svinjskog mesa, kilogram prasećeg pečenja od 1.200 do 1.500 dinara.

Ukoliko se, uz glavno jelo, odlučite i za salatu, za onu od kupusa treba izdvojiti oko 150 dinara, dok je šopska stotinak dinara skuplja.

Beograd: Što bliže centru – to skuplje

Restorani u Beogradu su jeftiniji sa udaljavanjem od centra grada. Porcija ćevapa u prestonici košta od 630 dinara, koliko je u jednoj novobeogradskoj kafani, do 860 dinara koliko je u poznatom restoranu u Skadarliji. Ćevapi mogu da se nađu (i to dobri) i za 695 ili 700 dinara u kafanama “izvan kruga dvojke”. Pileći ražnjići koštaju od 630 do 890 dinara, dok je teleća čorba od 185 dinara, koliko je u restoranu na Zvezdari, do čak 340 dinara u centru.

Šopska salata je, uglavnom, od 260 do 300 dinara, u Skadarliji je nešto skuplja, tako da ide i do 360 dinara. Kupus salata je od 150 dinara do čak 260 dinara, a kako kupus salata ne ide bez porcije dobrog pečenja tako smo i te cene uzeli u obzir.

Nema svaka kafana u Beogradu sveže pečenje u ponudi, negde se ono peče samo po porudžbini, a cena za praseće je od 850 do 1.300 dinara. Neke kafane nude samo jagnjeće, a cena mu je 1.320 dinara za kilogram, dok je u jednom od restorana porcija telećeg pečenja sa mladim krompirićima pride 930 dinara.

Oni koji nisu ljubitelji domaće kuhinje mogu da izaberu i nešto iz bogate beogradske ponude italijanskih specijaliteta. Pica se prodaje u raznim oblicima i ukusima, a neretko cene variraju u odnosu na to da li se jede u restorani ili se radi o dostavi. Jednostavnije verzije poput pice “vezuvio” ili “vegetarijane” se u standardnoj veličini mogu naći po ceni od 700 do 750 dinara.

U poznatoj beogradskoj piceriji “kaprićoza” i “vezuvio” su od 940 dinara koliko je mala, do 1.390 dinara, koliko košta porodična verzija. “Kvatro stađone” je jedna od najprodavanijih i nešto je skuplja – od 1.080 do 1.680 dinara za porodičnu veličinu. Jedna picerija koja ima na desetine radnji u lancu, neke čak i u drugim gradovima, u ponudi ima veće, tzv. XL ili porodične veličine po ceni od 890 do 990 dinara.

Niš: Jela poskupela do 30 odsto, ali merak nema cenu

“Najvažnija institucija. Tradicionalna zadužbina Srba. Mesto dobrog provoda i još bolje rakije. Mesto na koje ljudi uđu ne poznajući nikog a izađu sa četiri kuma”.

Ovakve literarne, boemske i pomalo profanisane opservacije mogu se naći na veb-sajtovima niških kafana, u novije vreme restorana.

Boravak u takvim “institucijama” je, pak, u poslednjih nekoliko meseci značajnije skuplji, ukoliko gost hoće “dobro da pojede”.

“Jelo u kafanama i restoranima poskupelo je od 20 do 30 odsto, a posećenost je pala za oko deset odsto, ili je u nekim danima ista. Ljudi imaju naviku da dolaze, pa ako treba i da manje da pojedu ili da naruče nešto jeftinije, zbog cena”, kaže Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša.

On kaže da je hrana koja se nudi gostima morala da poskupi, jer su poskupeli energenti, meso za 20 do 30 odsto, ulje za skoro 50 odsto, a i druge namirnice koje se najčešće koriste.

“Podigli smo i plate zaposlenima, možda i nerealno, pošto nema dovoljno radnika, pa morate na taj način i da ih obezbedite i da ih zadržite”, kaže Mitić.

Cene najčešće traženih jela u Nišu, gradu roštilja i šopske salate, zavise od “izvikanosti” kafane, a u Nišu ima onih koje preporučuju i inostrane turističke organizacije ili sajtovi, te veličine porcija koje se nude.

Najčešće ih ne određuju lokacije, te se događa da je jelo skuplje na “teškoj” periferiji grada, ukoliko je reč o “kafani po čuvenju”, nego u centru.

Prema podacima iz četiri niške kafane i restorana na različitim lokacijama, cena porcije ćevapa, od deset komada iliti 400 grama, kreće se od 680 do 730 dinara.

Pileći ražnjić, koji obično ima 400 grama, košta od 720 do 790 dinara.

Pilećeg pečenja nema u svakoj kafani i restoranu, ali se kilogram može naručiti za 1400 do 1500 dinara.

Teleća čorba, tanjir od 400 grama, košta od 260 do 280 dinara.

Porcija šopske salate, takođe od 400 grama, može se naručiti za 340 do 390 dinara.

Sveža kupus salata, od 250 grama, košta u proseku oko 260 dinara.

Pica se u Nišu može pojesti po ceni od 460 dinara, za “pikolo” veličinu, do 2.100 dinara, za porodičnu varijantu. Najčešće tražene pice u proseku koštaku od 750 do 900 dinara.

Pre najnovijih poskupljenja, u jednoj od najpoznatijih niških kafana porcija ćevapa koštala je od 500 do 600 dinara, u zavisnosti od vrste mesa i da li su na kajmaku.

Pileći ražnjići koštali su 500 dinara, kilogram prasećeg pečenja- 1200 dinara, teleća čorba- samo 150 dinara, šopska salata 250 dinara, a kupus salata svega 100 dinara.

U Nišu i na jugu zemlje postoji izreka “Merak nema cenu”, koja se odnosi na različite vrste hedonizma, te dakako i na dobru hranu.

Ili cene ima i  važna je, kako nas uči prilično gruba svakodnevica?

Koliko košta da ručate u restoranima u Subotici?

Uporedili smo cene porcije ćevapa, teleće čorbe, pilećih ražnjića, prasećeg pečenja, šopske salate, kupus salate i pice u četiri subotička restorana.

U jednom od restorana 300 grama ćevapa, što odgovara jednoj porciji, košta od 650 do 790 dinara. Cena pilećih ražnjića je od 650 do 750 dinara, dok su ražnjići od svinjskog vrata 890 dinara.

Cena prasećeg pečenja sa kostima košta 1.550 dinara kilogram, dok se može jesti i za 1.900 dinara, ali ima i restorana u kojima se može naručiti po ceni od 700 dinara.

Teleća čorba se može jesti i za 700 dinara, dok je pileća ragu čorba češće na jelovniku i može da se pojede za 320 dinara.

Cena šopske salate se kreće od 250 dinara do 380 dinara, dok je kupus salata od 120 dinara do 240 dinara.

Cena pice je veoma različita i zavisi od veličine i od sastojaka.

Među najjeftinijim picama od 32 centimetara nalazi se sa sirom i šunkom koja se može naručiti po ceni od 525 dinara, dok je pica od 50 centimetara 1.150 dinara, a najskuplja je svakako velika pica sa morskim plodovima koja košta 1.415 dinara.

Najveći izbor je zapravo negde između, pa se gosti najčešće opredeljuju za pice srednje veličine čija se cena kreće od 600 do 800 dinara.

Kragujevac: Kilogram prasećeg pečenja 1.800, ćevapi već od 500 a slatka pica za 300 dinara

Klasična porcija ćevapa u kragujevačkim kafanama i restoranima u užem ili širem centru grada kreće se od 500 do 700 dinara.

Teleća čorba košta u kragujevačkim kafanama od 180 do 260 dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 5
Foto: Zoran Mišić/Danas

Šopska salata je od 220 do 300 dinara, dok kupus salata košta, u zavisnosti od mesta i restorana, od 120 do 200 dinara. Pristojan obraok koji u sebi sadrži porciju ćevapa, takozvanu „cigansku lepinju” i šopsku salatu može se u kragujevačkim ugostiteljskim objektima pojesti već za 780 dinara.

Porcija pilećih pileći ražnjića košta u rasponu od 550 do 800 dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 6
Foto: Zoran Mišić/Danas

Pečenje, uglavnom, nije u ponudi kafana i restorana već isključivo u pečenjarama gde kilogram prasećeg pečenja košta 1.800 dinara.

Cena pica u kragujevačkim restoranima, onima koje ih imaju u ponudi je 460 margarita, 560 vegetarijana do 880 dinara za specijalitete kuće.

U kragujevačkim picerijama, u zavisnosti od veličine mala, srednja ili porodična cena pice se kreće od 230 (najmanja margarita) do raznih vrsta premijum pica koje koštaju 1.100 dinara. Najveća XL femili pica košta 1.480. dinara. Slatka pice u Kragujevcu košta oko 300 dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 7
Foto: Zoran Mišić/Danas

Picerije u Kragujevcu, takođe imaju ponude i akcije u kojima se nudi pica od 50 centimetara sa koka-kolom od dva litra u rasponu cena 749 do 1.249 dinara. Ili, na primer, dva puta bilo koja pica (takođe od 50 centimetara) i dvolitarska koka-kola mogu se kupiti za 2.600 dinara. Dve pice od 33 centrimetra i koka-kola od dva litra prodaju se u ovakvim akcijama za 1.600 dinara.

Vranje: Pica se ne služi, praseće pečenje do 1.600 dinara

Na uzorku od pet vranjskih restorana u samo jednom možete da pojedete picu, koštaće vas 450 dinara. Jedina je  u jelovniku sa naznakom „specijalitet kuće“.

U dva restorana možete dobiti praseće pečenje i to za 1.500 i 1.600 dinara po kilogramu.

Cene mesa zavise od gramaže, ali ćete, opet, u nekim restoranima biti posluženi „malom“ ili „velikom“ salatom.

U jednom ugostiteljskom objektu ovog tipa „mala“ kupus salata košta 80, „velika“ 160 dinara, dok ćete za „malu“ i „veliku“ šopsku potrošiti 150 i 300 dinara.

Kupus salatu možete naći i po ceni od 120 dinara za 200 grama, 170 dinara za 250 grama, dok će vas 300 grama salate od ovog povrća stajati 100 i 150 dinara.

Koliko koštaju ćevapi, pečenje, pice, čorba i salate u restoranima po Srbiji? 8
Foto: Dušan Pešić/Danas

Šopsku salatu od 200 grama platićete 160 dinara, dok ćete 180 ili 250 dinara izdvojiti za 300 grama ove salate, u zavisnosti od toga gde ručate.

U jednom se restoranu ćevapi prodaju na komad, po ceni od 37 dinara, dok u ostalim možete pojesti 200 grama za 180 dinara, 350 grama za 360 i 400 grama za 300, odnosno 550 dinara.

Teleća čorba ne služi se u jednom od pet restorana u Vranju, dok ćete u ostalim za ovu čorbu platiti od 140 do 200 dinara, zavisno od toga da li ste poručili 200, 300 ili 350 grama.

Pileći ražnjić će vas koštati 320 do650 dinara. Za 250 grama platićete 360 dinara, u drugom restoranu 270 grama košta 320 dinara, dok ćete 400 grama pilećeg ražnjića pojesti za 460 i 480 dinara.

U jednom od skupljih restorana platićete 650 dinara za 450 grama ovog mesa.

Užice:  Cene slične, restorani puni

U užičkim restoranima cene istih vrsta jela razlikuju se od nekliko desetina do 150 dinara. U nekima su cene već povećane, a u drugima poskupljenje će uslediti za nekoliko dana.

U četiri najpopularnija užička restorana u centru grada, u zavisnosti od vrste jele, za ručak bi, uz lepinju koja košta 100 dinara, trebalo izvojiti od 1.000 do  1.500 dinara.

Porcija junećih ćevapa košta od 550 do 650, teleća čorba od 220 do 300, šopska salata od 200 do 300 dinara.

Pileći ražnjići su od 650 do 790, pica, koje nema u ponudi u svim restoranima, od 600 do 750, a kupus salata od 150 do 220 dinara.

U tom rasponu su cene jela koja nisu poskupela i ona čije cene su, zbog poskupljenja namrinica, već uvećane od 50 do 150 dinara.

U ta četiri restorana nije moguće naručiti praseće pečenje, jer kako kažu vlasnici i konobari „takva vrsta jela se ne služi u restoranima“.

U užičkim pečenjarama, kilogram tog pečenja je 1.700, a jagnjećeg  2.100 dinara i cene nisu odavno menjane.

U popularnom restoranu u samom centru grada, cene jela nisu promenjenje ali, kažu konobari, sigurno će se povećati za nekliko dana.

„Neće to biti mnogo. U zavisnosti od vrste jela, biće to 30, 50, najviše 100 dinara“, kažu u restoranu na Slanuši i dodaju da je, i pored poskupljenja, restoran uvek pun gostiju.

„ Ne, ne oseća se kriza. Stalno imamo goste i velika je gužva“, kažu u drugom restoranu u blizini železničke i autobuske, stanice.

Isto navode i u restoranu u blizini gradske plaže, u kome su jela  poskupela od 50 do 150 dinara.

U četvrtom, blizu gradskog stadiona, jela su, takođe, poskupela, ali cene su i dalje pristupačne, zbog čega je ta užička kafana veoma posećena.

Novi Sad: Velike razlike u cenama od restorana do restorana

Što ste bliže centru Novog Sada, to su i cene u restoranima sve više, ali je i ponuda kvalitetnija.

Tako da ako želite da pojedete porciju od deset ćevapa moraćete da izdvojite od 440 do čak 680 dinara u pojedinim restoranima. Ukoliko naručujete pileće ražnjiće, cena porcije, koje su uglavnom od 200 do 300 grama, kreće se i do 820 dinara. Međutim, u nekim lokalima, taj artikal je i upola jeftiniji.

Takođe, velike su razlike i u cenama pice. Za malu kaprićozu, prečnika 32 centimetra, morate izdvojiti 370 dinara u lokalima na periferiji, dok se njena cena u hotelskim restoranima u centru grada kreće i do 1.160 dinara. Veliku kaprićozu, prečnika 50 centimetara, platićete od 780 do 1.500 dinara.

Kupus salata servira se u u različitim količinama od 150 do 300 grama, te joj se cena od lokala do lokala kreće od 130 do čak 300 dinara. Šopska salata, sa drastičnim razlikama u sastojcima, koji se razlikuju od restorana do restorana, košta od 210 do 370 dinara, uglavnom u porcijama od 250 do 300 grama.

Praseće pečenje se ne može lako naći u novosadskim restoranima, ali mu se cena po kilogramu kreće oko 1.500 dinara.

Teleća čorba, u porcijama od oko 300 grama, košta od 300 do skoro 500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari