Koliko će nas koštati rafali do 2026. godine? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

U predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu pojavile su se i neke stavke kojih nije bilo u originalnom proračunu državnih finansija napravljenom krajem prošle godine.

Naime u delu budžeta u kom su planirani kapitalni izdaci, rashodi za Ministarstvo odbrane, povećani su sa 11 na 62 milijarde dinara u ovoj godini. Povećanje u naredne dve godine je još veće.

Povećanje skoro u potpunosti dolazi sa novom stavkom „Opremanje Vojske Srbije ViBA“. Za nju će ove godine biti izdvojeno 48,6 milijardi dinara ili oko 415 miliona evra. Isto toliko se planira i za budžet naredne godine, dok bi se iz budžeta 2026. godine izdvojilo čak 81 milijarda dinara ili više od 690 miliona evra.

S obzirom da je ministar finansija Siniša Mali već najavio da se rebalans budžeta pravi delom i zbog kupovine „rafala“, francuskih vojnih aviona, nema sumnje da se ova stavka u budžetu odnosi upravo na prve rate nabavke 12 aviona vrednih ukupno oko 2,7 milijardi evra.

U budžetu Ministarstva odbrane za ovu i sledeću godinu pojavila se i stavka „uređenje objekata za služenje vojnog roka“. Za ovo će u 2024. i 2025. godini biti izdvojeno ukupno 4,1 milijarda dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari