Koliko nas je koja vlast zadužila i za šta?

Ostavite komentar


  1. Izuzetno poucan i sveobuhvatan tekst vezan za javne finansije.
    Problem je samo sto nase javne finansije nisu u porpunosti javne, To se u prvom redu odnosi na Medjudrzavni sporazum sa NR Kinom, na osnovu kojeg se realizuje najveci deo infrastrukturnih projekata. U ugovorima sa kineskim izvodjacima radova, dakle bez javnih tendera, se definisu cene koje su prema dostupnim saznanjima znatno vise od onih za slicne projekte u okruzenju. Takodje se veruje da su cene podizvodjaca iz Srbije znatno vise od uporedivih, sto utice na stvaranje lazne slike o vrednosti imovine (putevi, pruge i drugi infrastrukturni projekti). Tako dolazimo do stvaranja fiktivnog dela BDP-a, koji se od 2019 do danas moze proceniti na vise milijardi evra.
    Kao sto postoji sumnja da su podaci o visini BDP realni, takodje je nejasno koliki je nivo duga prema kineskim kreditorima i da li se svi oni vode kao kediti ili kao investicije, kao i kakvo je obezbedjenje za njihovo vracanje.
    Slicno, ali u manjem obimu, je i poslovanje sa ruskim partnerima u gradnji gasovoda. Ni tu nije bilo tendera, a poredjenje sa deonicom gasovoda kroz Bugarsku ukazuje da ce cene kod nas znacajno vece. Ono sto smo uspeli saznati od direktora RZS krajem 2019. godine je da je ovaj projekat samo u 2019. „doneo“ nasem BDP-u 700 miliona evra. Tako barem glasi izvestaj drustva sa ogranicenom odgovornoscu sa sedistem u Novom Sadu, pa se cini da je ovaj podatak dat kako bi se BDP u toj godini malo „naduvao“.
    Dakle, pre analiza o tome kakav je odnos javnog duga i BDP-a, treba dobro prouciti na osnovu kojih podataka su dobijene ove velicine. Barem zbog narednih generacija kojima ostavljamo imovinu, ali i dugove.

  2. Toliko tekst a malo konkretike.
    Mnogo korisnije bi bilo da ste napravili tablicu sa listom 5 vlada i po recimo horizontali godinama. Svaka godina dve kolone, jedna kolona za investiciono zaduzivanje a druga za potrosacko zaduzivanje.
    Iz takve tabele bi svako cak i sa nizom muzickom skolom video i razumeo sve.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.