Prvo otplata investicije pa tek onda 185 miliona evra u državnu kasu: Koliko novca bi Rio Tinto zaista uplaćivao u budžet Srbije?

Ostavite komentar


  1. Stecajni upravnice Srbije,vracaj pare koje ste uzeli,jer od kopanja nema nista. Ustala je Srbija da bi ti stavila do znanje da si sve mere preterao. Ako nicija nije do zore gorela,tvoja je tu pred dogorevanjem. A sto se referenduma po pitanju Srbije tice,on je odrzan jos 1916.god. na Kajmakcalanu,a pitanje referenduma za tvoj odlazak,to jedva cekamo.

  2. Ovo su sarene laze.Porez na dobit mogu da zaborave.Multinacionalne kompanije preko svojih povezanih firmi u inostranstvu mogu uvek da nabiflaju troskova koliko im treba da se,knjigovodstveno,svedu na nulu,a po potrebi i oteraju u minus.Preko troskova prevoza,konsultantskih usluga,dnevnica razno-raznih savetnika ….Posto su te firme u drugim zemljama nasa drzava nema nikakvu mogucnost da proveri validnost ni jednog racuna i ostaje joj da im veruje na rec,odnosno,da svaku fakturu prihvati kao verodostojnu.Evo vam IKEA na primer,petnaest milijardi prometa,cerdest pet miliona dobiti,znaci 3%.E sad bih voleo da mi objasnite kako vi zamisljate da od dvadeset cetiri miliona rudne rente dodjete na osamdeset sest miliona poreza na dobit.Jeste li vi svesni da vam se drzava raspada pod teretom korupcije.Sve varijante su dzep-dzep.Ta ista IKEA koju pominjem,je prosle godine na promet od 11 milijardi imala dobit od 260 miliona,a ove,na promet od 15 milijâdi ima dobit od 45 miliona.Pa se vi pitajte ko je pare strpao u dzep i zasto ste sve bedniji i bedniji dok glasate za ovu vlast,najbolju u istoriji Srbije.Prijatan vam sendvic sa parizerom …..

  3. Tako je,Bobi. Da isplatimo to smeće od kompanije koliko to košta do sada-a onda „M’RŠ IZ SRBIJE“.

  4. Ovakav biznis kako ga vodi Rio Tinto i moja baba bi lako vodila … nema rizika ni jedan promil – tek kada (i ako) otplati investiciju onda placa drzavi (nama, gradjanima) tu mizeriju. Probajte da dobijete takve uslove u banci pa cevas proslediti na psihijatriju.

  5. Normalno da Rio Tinto nije ulozio 2.5M dolara to je samo paprirna vrednost. Takodje, oni nikada nece povratiti tu vrednost jer cena litijuma stalno pada na trzistu a i po papirima ce voditi da to jos nije isplacena. Tako da ce zaraditi samo zvalavi i njegova kamarila, a voda, zemlja i vazduh bice trajno zatrovani. Dobit od poljoprivrede na tom istom zemljistu je visestruko veci (8-10 puta) uz gajenje voca, povrca i zitarica bez stetnih uticaja na vazduh, vodu i zemlju.

  6. Rio Titno, gostovanje u Srbiji je završeno.
    Srećan put, vodite i Vučića sa sobom.
    Vidimo se – nikad više!

  7. Kad Vučić kaže da nećemo znati šta ćemo sa parama nije baš precizirao na koga konkretno misli. Biće kao i do sada, milijarderi će postati multimilijarderi a minimalac će i dalje čuvati ekonomski prosperitet poslodavaca. Sitna boranija će postati još sitnija.

  8. Srbija će čekati da Rio Tinto otplati investiciju a ista ta država ne mari za domaće privrednike koji ulažu svoj novac i uvaljuju se u kredite da li ce i kada otplatiti investiciju!!! A što i naši privrednici nemaju privilegiju da ih država čeka da otplate investiciju pa ma koliko to trajalo?

  9. U vikend izdanju Danas-a, rubrika „Pitanje odgovor“ pitanje je „Kako komentarišete izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić da će biti formiran multidisciplinarni tim Vlade Srbije za litijum?“. Međutim, setimo se da je na sastanku, tada premijerke Ane Brnabić sa saradnicima, sa vrhom grupacije Rio Tinto u Londonu, dogovoren „zajednički rad na razvoju projekta Jadar kao i formiranje Radne grupe za Jadar“ što je ondašnja vlada i uradila. Formirala je Radnu grupu nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017 godine što je saopštila vladina Kancelarija za medije. Formirana Radna grupa je takođe „multidisciplinarna“ a funkcioniše i danas.
    Izjava da nisu razgovarali o podsticajima je neistinita, razgovori su bili detaljni što se vidi i iz izvedenih investicija u infrastrukturu namenjenih projektu Jadar koje je finansirala Vlada iz javnih prihoda, a odvijali su se kvartalno, prema izjavi Ane Brnabić.

  10. A šta ćemo ako Rio Tinto bude imao nepredviđene troškove za tužbe protiv njih, ili pokrenute od njih, šta ako bude imao neplanirane troškove medijskog „plasmana“ svoke istine javnosti u Srbiji (kao što već non stop, svakodnevno radi), šta ako budu bila potrebna dofazna podmazivanja ovde i onde, u milionskim iznosima?
    Svi ti troškovi će uredno biti zavedeni pod „investicione troškove“, i biti iskorišteni da se produži period povraćaja sredstava.

    Sa ovakvom vlasti, očigledno, Srbija je u lose-lose poziciji. Svaki put kad se bunimo ka boljem, vučićeva vlast mora da skupo plati borbu protiv naroda, narodnim novcem.

Ostavite komentar


Ekonomija

Dević: Slučaj ATP Vojvodina je pod monitoringom Evropske komisije 10

Dević: Slučaj ATP Vojvodina je pod monitoringom Evropske komisije

Ilija Dević, investitor u ATP Vojvodinu, jednu od 24 sporne privatizacije, istakao je da je dobio dopis u kome se navodi “Evropska komisija pomno prati celokupnu situaciju vladavine prava u okviru pristupnih pregovora Srbije“ kao i da u tom kontekstu cene i informacije o pojedinačnim slučajevima. Inače, slučaj ATP Vojvodina je pod monitoringom Evropske komisije, napominje se u saopštenju Devića.

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.